• BIST 8980.39
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 13 °C

Dersim 100 bin kişide 414,65 oranla en çok vaka artışının olduğu il oldu

Dersim 100 bin kişide 414,65 oranla en çok vaka artışının olduğu il oldu
Dersim Devlet Hastanesi'nde Covid-19 yoğun bakım servisi yüzde 90 doluluk oranına ulaştı.

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın açıkladığı haftalık tabloda, Dersim 100 bin kişide 414,65 oranla en çok vaka artışının olduğu il oldu. Dersim Devlet Hastanesi'nde Covid-19 yoğun bakım servisi yüzde 90 doluluk oranına ulaştı. Kentte geçen ay günde 10 ile 20 arasında değişen günlük pozitif vaka sayısı, 50'lere çıktı. Aşılamada 76,5 oranla mavi kategoride yer alan kentte yoğun bakım servislerinde yatan hastaların büyük bölümünün aşısız ya da eksik aşılı olduğu belirtildi.

Covid'in ilk ortaya çıktığı, Türkiye'de görüldüğü andan itibaren vaka sayısının en az olduğu Dersim’de son bir ay içerisinde vaka sayılarındaki artış hem vatandaşları hem de sağlık çalışanlarını endişelendiriyor.

Yoğun bakım doluluk oranın yüzde 80’e ulaştığı Dersim’de vatandaşların maske takmaması, kahvehane ve kafelerde sosyal mesafenin korunmaması nedeniyle artışın hızlandığı biliniyor.

Dersim Devlet Hastanesi Başhekimi Uzm. Dr. Serkan Calp, “Pandeminin  başlarından beri Tunceli vakası sayısı açısından gerçekten en üst sevilere tırmanmaya başladık, kendi rekorumuzu kırıyoruz. Bunun sebeplerini çok ciddi şekilde irdeleyerek tedbirleri almak zorundayız. Biz sağlık camiası olarak gerekli tedbirleri almaktayız, halkımızın da bu vaka sayılarına bakarak duyarlılıkla  maske, mesafe, hijyen ve aşıya riayet ederek  düşünmeye davet ediyorum. Herkes havlu atmış durumda gereken önlemlere uyulmadığını görüyoruz. Kafe, sokak ve marketlerde insanların maskesiz gezdiğini ve hijyen kurallara uyulmadığını riayet etmediklerini görüyoruz ”dedi.

dersimde-vaka-sayisinin-artmasi-(6).png

“VAKA SAYISININ ARTMASI BİZİ KORKUTUYOR”

Dersim’de son iki ay içinde yaşanan vaka artışının herkesi tedirgin ettiğini ifade eden Calp, “Artan bu vaka sayısı gerçekten tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de olduğu Tunceli’de de hastane kapasitelerini zorlayabilir, bu durum da bizi korkutuyor. Vaka sayıların bu düzeyde artması ilerde hastane kapasitemizin dolması açısından bize sinyaller vermektedir. Mutlaka bunun önüne geçilmesi gerekiyor. Yoğun bakıma yatan hastalar genelde aşısız olduğunu vatandaşların bilinmesini isterim, yine serviste yatan hastaların birçoğu eksik aşılı ya da aşısız insanlardan oluşuyor. Mutlaka aşıların yapılması gerekiyor ”diye konuştu.

Pandeminin başladığı ilk yıllarda vaka sayısının en az olduğu iller arasında bulunan Dersim şimdiler de vaka sayısının en fazla olduğu iller arasına girmesi kent merkezinde vatandaşlar arasından tedirginlik yaratıyor.

Hasan Altan, “Dışarda yaşayan insanlar şehre çok geldikleri için hastalık artıyor, bu dönemde kimse buraya gelmesin. Buradaki insanlar sağlıklı ama dışardan gelen insanlardan bulaşıyor bu hastalık”dedi.

Süleyman Karaboğa, “Bu hastalık ilimizde yükseldi, çünkü yaşlılarımız sürekli çarşıya gelip gidiyorlar. İnsanlar kahvede bir arada oturuyor, kimse maske takmıyor.Geçen yıl da bu hastalık vardı ama ilimizde bu kadar yüksek değildi çünkü belediye otobüsleri ve minibüsler çalışmıyordu bu yüzden bu yıl bu hastalık artmış” dedi.

İbrahim Yıldırım

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim