• BIST 9548.09
  • Altın 2493.181
  • Dolar 32.5063
  • Euro 34.5227
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • Tunceli 10 °C

DEPREM BİLGİNLERİ ŞEHRİMİZE GELDİLER

Fikri TAŞ


 
     Depremin, bütün ülkede öncelikli gündem olduğu bu günlerde, 2 deprem bilgini, hocası, Tunceli’ye şehrimize geldiler. Biri Ahmet ERCAN, adlı,ünlü bir Jeoloji ( YER BİLİMİ) Profesörü, hocası, Tunceli’ye gelişinde, yaşanan büyük depremde, güvenlik yetersizliğinden dolayı, kadınlara, çocuklara, cinsel saldırıların olduğu, olabileceği a açıklamasını sosyal medyadan paylaştığı için gözaltına alınan, serbest bırakılan, ünlü bir isim. Diğeri, ülkemizde meydana gelmiş felaketlerde yardıma koşan, AFATTAN önce, ilk yardım ekibinden AKUT özel kurtarma organizasyonun, kurucularından, NASUH, MAHRUKİ
    Ülke çapında tanınmış isimler, Belediye Başkanlığının daveti üzerine Tunceli Halkını, deprem konusunda aydınlatmak, bilgilendirmek için gelmişler.
   Açıklamalarda bulunacakları kürsü, YERALTI Çarşısının üstünde kurulmuştu. HERGELEN Meydanına, caddesine, bakan yer altı çarşısının üstü, dinleyicilerle dolmuş sokaklara çevresine taşmıştı. Binleri bulan büyük bir dinleyici kitlesi vardı.
    İlk konuşmayı ev sahibi belediye Başkanı yaptı. Deprem felaketinde, Tunceli Halkının, Belediye olmak üzere sivil toplum örgütlerinin, gönüllülerin. Depremin birinci gününde yardıma koştuklarını, deprem felaket bölgesinde, ellerinden gelen yardımları depremzedelere, yaptıklarını, Felaketzedelerin acil ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştıklarını anlattılar. Deprem kuşağında, yer alan Tunceli’de, şehrimizde, olası bir deprem felaketi için, gerekli tedbirleri almaya hazırlandıklarını, inşaat, jeoloji, jeofizik, mühendisleriyle, şehir planlayıcıları ve çevre mühendisleriyle, bir ekip kurduklarını, geciktirmeden, Cuma gününden itibaren şehirde, mevcut, yaklaşık, 3500 binayı, tek, tek inceleyeceklerini, incelemeler sonrası, eksiklik  görülen bütün binaları, denetleyeceklerini, düzenlenecek raporlar doğrultusunda, yapılması gerekenleri yapacaklarını ifade ettiler. Bu açıklama Tunceli Halkının, en çok merak ettikleri, sevindirici bir haberdi.
    Söz alan ünlü yer bilim profesörü, ERCAN DAĞCI, depremin, Tanrının laneti olmadığını, takdirin, siyasi olduğunu, bir ülke iyi yönetilmiyorsa ülkede ekonomi, eğitim, çökmüşse, depremin adı, affettir. Tunceli’nin de içinde olduğu deprem fay hattı bölgesinde, 4 Milyon bina vardır. Bunların, %52 si kaçak,%25 imar barışından yararlanmış. Eski binalardır, .Deprem yönetmeliği var ama uyan pek azdır. Deprem, hazırlıklı olunmadığı zaman, bir affettir. Felakettir. Hazırlıklı olunduğu zaman, doğanın mucizesidir. Zenginliğidir. Munzur Gözeleri, kaplıcalar, depremlerin birer sonucudurlar. Diye açıklamalarda bulundu.
     Söz alan, AFAT tan önce yardımlara koşan Ünlü AKUT UN kurucusu, gazeteci, yazar NASUH MAHRUKİ, ’Deprem kader değildir. İnsan tarafından etkisi, travması,(yıkımı)  artırılmış,  büyük bir problemdir. Depremin büyüklüğünü küçültemezsiniz. Âmâ vereceği zararı yıkımı, azaltabilirsiniz. Bu tamamen insanlığın elinde olan bir problemdir. Yasal düzenlemelerle, kurallara, yasalara, yönetmeliklere uygun, Yapı stoklarımızı, düzenlersek, bilimsel eğitime ağırlık verirsek, deprem kader olmaktan çıkacaktır.
    Üzerinde durulan, ortaklaşa yapılan bilimsel açıklamalara göre, yapı stoklarında dikkat edilecek ortaklaşa paylaşılan kurallar, deprem bölgesinde inşa edilecek binaların 5 katı aşmaması, Çok katlı binalarda bodrum katın yanında, zemine çakılacak beton kazıkların sert kaya tabakasına kadar inmesinin şart, zorunlu olması gerekmektedir. Bilimsel açıklamalarını yaptılar.
    Düzenlenen toplantı, depremden korunmak için yapılması gerekenler, bir kez daha iki ünlü bilim adamı tarafından TUNCELİDE dile getirildi. Belediye başkanımızda, halkın huzurunda, en kısa zamanda, depremden korunmak için gerekli olan tedbirleri, Cuma gününden itibaren almaya başlayacaklarını açıkladılar.
    İlkbaharın ilk birinci gününde 1 MARTTA, sıcak güneşli bir günde,
YERALTI ÇARŞISI üstünde depremden korunmanın ortak paylaşım toplantısına, ilgi büyüktü. Binler, katılmıştı. Yararlı aydınlatıcı, paylaşımcı, bir birliktelikti.
    Toplantı aydınlık bir yüzün resmi gibiydi.

   
 

Bu yazı toplam 6602 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim