• BIST 9079.97
  • Altın 2307.771
  • Dolar 32.3049
  • Euro 35.0354
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 9 °C

DEDEF’ten 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne çağrı

DEDEF’ten 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne çağrı
Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi’nde basın toplantısı yaptı.

Dersimli sanatçıların destek verdiği toplantıda 26 – 29 Temmuz tarihleri arasında yapılması planlanan 18. Munzur Kültür ve Doğa Festivali’ne katılım çağrısı yapıldı.

“HER ŞEYE RAĞMEN FESTİVALİ YAPACAĞIZ”

İlk olarak konuşan DEDEF Genel Başkanı Ali Haydar Ben, Munzur Festivali’nin 90’ların köy yakma ve boşaltmalarının ardından yoğun ambargonun olduğu, yiyeceklerin karneyle dağıtıldığı bir süreç olan 2000’lerin başında yapılmaya başlandığını hatırlattı. OHAL’in Dersim bölgesinde çok fazla hissedildiğini vurgulayan Ben, tüm yasaklamalara rağmen geçen yıl Dersim’deki festival programını küçük de olsa gerçekleştirdiklerini ve bu sene de her şeye rağmen festivali yapacaklarını ifade etti.

Basın açıklamasını okuyan DEDEF Genel Sekreteri Hasan Şen, Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin OHAL koşullarında Dersim halkının doğasız, Dersim doğasının insanız kaldığı, siyasi iktidarların ve sermayenin Dersim’e yönelik zalim uygulamalarına karşı ortaya çıktığını hatırlattı. Festivalin sokağa çıkma yasaklarıyla, baskıyla oluşturulmuş korku çemberini kırdığını belirten Şen, “Her şeyin karneye bağlandığı zamanlarda ekmeği, tuzu özgürleştirdi. Sürgünün ve toprağına özlemin dermanı oldu. 1994 köy boşaltmaları, baraj ve HES projeleri ve devlet baskısına karşı halkın çığlığı oldu. Munzur Kültür ve Doğa Festivali; insansızlaştırılmak, talan edilmek ve teslim alınmak istenen bir kentin varoluş mücadelesinde yerini aldı” dedi.

“HALKIN KÜLTÜRÜNE, İNANCINA VE DOĞASINA SAHİP ÇIKMA ÇABASININ ADI”

Munzur Kültür ve Doğa Festivali’nin bir halkın tarihine, kültürüne, inancına ve doğasına sahip çıkma çabasının adı olduğunu kaydeden Şen, sözlerini şöyle sürdürdü: “1. Munzur Doğa ve Kültür Festivali 2000 yılında Dersim Dayanışma Kurulu’nun iradesi ve halkımızın sahiplenmesiyle gerçekleştirildi. 2001 Tarihinde sıradan festivale çevrilmek istendi ancak Halkın festivale sahip çıkmasıyla tekrar demokratik muhtevasını korudu. Dayanışma Kurulu’nun devamı olan DEDEF’in, devrimci ve demokratik kurumların çabasıyla, seçilmiş belediyelerimizin katkılarıyla bugünlere taşındı. 18 yıldır tüm baskı ve engellemelere rağmen kendini yenileyerek yoluna devam etti. Her yıl biraz daha güçlendi, gelişti. Ülkenin ve dünyanın dört bir yanından on binlerce yurttaşın coşkulu buluşmasına dönüştü. 18 yılda devlet baskısına, sermayenin saldırganlığına ve sürgüne direnenlerin umudunun bir parçası oldu.”

“FESTİVAL HALKINDIR HALKIN KALACAK”

Geçen yıl Tunceli Belediyesi’ne kayyum olarak atanan Tunceli Valiliğinin halkın festivaline el koymak istediğini belirten Şen, Tunceli Belediyesi’nin kamuoyunun tepkisiyle kendi düzenlemek istediği festivali yapmaktan vazgeçtiğini ve ardından OHAL’i bahane ederek festivali yasakladıklarını duyurduklarını hatırlattı. Ancak festivalin halkın festivali olduğu fikrinin kamuoyunda yankı bularak Dersim halkının festivalin tamamı olmasa da bir kısmını gerçekleştirdiğini kaydeden Şen, şunları söyledi:

“Bu yıl ülkede yaşananlar ve yaklaşan seçimden dolayı kamuoyunda Munzur Kültür ve Doğan Festivali’nin olup olmayacağı belirsizliği yaşanmaktadır. Dersim Dernekleri Federasyonu olarak Munzur Kültür ve Doğa Festivalini her yıl olduğu gibi bu yılda gerçekleştireceğimizi duyurmak istiyoruz. Buradan karar mercilerine çağrıda bulunarak festivalimizin önündeki tüm engellerin kaldırılmasını istiyoruz.”

Şen, “Munzur Kültür ve Doğa Festivali halkındır halkın kalacak” dedi.

Basın toplantısının soru – cevap bölümünde ise festivalde doğa, ekoloji, Alevi sorunu, Kürt sorunu gibi Dersim’in gündemlerinin tartışılacağı belirtildi. Sanatçılar da yaptıkları kısa konuşmalarla türküleriyle, ezgileriyle festivalde olacaklarını belirterek herkesi festivali sahiplenmeye çağırdılar.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim