• BIST 8718.11
  • Altın 2245.763
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1462
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • Tunceli 7 °C

DEDEF’den av tepkisi

DEDEF’den av tepkisi
Dersim Dernekleri Federasyonu Munzur Koruma Kurulu yaptığı yazılı açıklama ile Dersim’deki avcılığın son bulmasını ve avcıları protesto ettikleri için gözaltına alınanların serbest bırakılmalarını istedi.

Dersim’de aylardır süren kaçak avlanma nedeniyle kutsal sayılan onlarca dağ keçisi katledildi. Geçtiğimiz günlerde diğer illerden avlanma için Dersim’e gelen avcılar Dersim’deki çevreciler tarafından protesto edilmişti. Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) Munzur Koruma Kurulu da konuyla ilgili yaptığı yazılı açıklama ile av katliamının son bulmasını istedi.
Açıklamada şu ifadelere yer verildi:
Avcılar, kış aylarının gelmesiyle birlikte yerli işbirlikçilerin de katkısıyla Dersim doğasında orman yangınlarından, barajlardan kurtulmayı başarmış son hayvanları da katlediyorlar. Köylüler ormanlarda gezemezken, avcılara her türlü imkan tanınıyor. Öyle ki sadece askerlerin girebildiği yasak bölgelere kadar gidip bezuvarları (Dağ Keçileri) katledebiliyorlar. Sonra da yöre halkı tarafından kutsal kabul edilen katlettikleri büyük dağ keçilerinin başında fotoğraf çekip bu katliamı, sosyal medya üzerinden canlı yayın ile paylaşıyorlar. Ardından boynuzlarını ve derilerini ganimet olarak götürüyorlar.
Dersim’de birçok hayvanın özgürce yaşadığını biliyoruz. Yaban hayat başlığıyla yapılan araştırmalara da bu yansımış durumda. Munzur alabalığı olarak tabir edilen kırmızı pullu alabalık, çengel boynuzlu dağ keçisi ve bezuvar ilk akla gelen Dersim’e özgü türlerdendir. Öte yandan doğanın katledilmesi yüzünden çok az yaşam alanı kalan vaşaklar, ayılar, sansarlar, kurtlar, porsuklar ve su samurları da buranın sakinlerindendir. Ur kekliği, atmaca, kaya kartalı, akbaba gibi birçok kuş türü de tüm katliamlara rağmen buraları terk etmediler.
Biz her yerde olduğu gibi Dersim’de de hayvanlarla, endemik bitki türleriyle birlikte özgürce yaşamak istiyoruz. Hayvanların katledilmediği ve endemik bitkilerin yok edilmediği bir doğada yaşamak istiyoruz.
İl dışından ve Avrupa’nın değişik ülkelerinden gelen ve özellikle Çemişgezek, Aliboğazı, Munzur vadisi ve Pülümür bölgesinde ‘yasal’ ve ‘kaçak’ bir şekilde av yapan katiller, Dersim coğrafyasının en önemli türleri olan çengel boynuzlu dağ keçisi ve bezuvar keçilerini vahşice öldürdüğüne tanık olmaktayız.
Öte yandan yaban avını denetleme görevini yürüten İl Çevre Orman İşletme Müdürlüğü de sayıları 3-5’i aşmayan birkaç memur ile duruma müdahalede yetersiz kalmaktadırlar. Kanunlara göre yaban hayatını koruma konusunda sorumluluk ve denetleme yetkisi bulunan muhtarlıklar, belediyeler ve çeşitli bölgelerde bulunan kimi karakollar duruma ya yeterince müdahale etmemekte ya da göz yummaktadırlar.
“BERN SÖZLEŞMESİ’NE AYKIRI”
Avrupa’nın Yaban Hayatı ve Yaşama Ortamlarını Koruma Sözleşmesi’ne (Bern Sözleşmesi) göre ilimiz coğrafyasında bulunan Çengel boynuzlu dağ keçileri ve bezuvarlar nesli yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan ve kesin olarak koruma altına alınması gereken hayvan (fauna) türleri olarak belirlenmiştir. Bu kapsamda Doğu Karadeniz Bölgesi’nde de görülen çengel boynuzlu dağ keçileri koruma altına alınmıştır. Ancak İl Valilik Av Komisyonu’nda, korunması gereken tür olarak bilinmesine rağmen, altına imza atılmış bulunan Uluslararası Sözleşmeye aykırı davranılarak yasal çerçevede bu türün avlanması için kota belirlemiştir. Böylece Bern Sözleşmesi de çiğnenmektedir.
Birkaç gündür ilimize adeta kamp kurmuş, Dersim halkına bile yasaklanmış yerlerde elini kolunu sallayarak av yapan gruba karşı basın açıklaması yapan dostlarımız, gözaltına alınmıştır.

Yıllardır yaşam alanlarımızı koruma mücadelemizde yanımızda olan Munzur Doğa Aktivisti dostumuz Haydar Çetinkaya ve tüm gözaltına alınan dostlarımızın derhal serbest bırakılmasını istiyoruz.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim