• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 18 °C

DAD’dan milletvekili reddi açıklaması

DAD’dan milletvekili reddi açıklaması
Demokratik Alevi Derneği Genel Merkezi, HDP’nin Alevi milletvekili adaylarının YSK tarafından reddedilmesine ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Demokratik Alevi Dernekleri Genel Merkezi’nde düzenlenen basın açıklamasına, DAD üyeleri, HDP Dersim Milletvekili adayları Alican Önlü ve Meral Hanbayat Yeşil katıldı.

Açıklamayı okuyan DAD Genel Merkez Eş Başkanı Musa Kulu, “Bilindiği gibi 7 Haziran 2015 seçimleriyle beraber ötekileştirilen pek çok toplumsal kimlik ve kesim HDP çatısı altında buluşmuş, meclis düzeyinde temsil olanağına kavuşmuştu. Bu gelişme 100 yıllık statükonun sahiplerini ve tek adam rejimi kurmayı amaç edinen AKP hükümetini rahatsız etmiş, seçimler iptal edilerek toplumsal irade çiğnenmişti” dedi.

“DAD, SÜRECE İRADİ BİR BİLEŞEN OLARAK MÜDAHİL OLMUŞTUR”

Açıklamada seçimlere ve Demokratik Alevi Dernekleri’nin seçimlerdeki tavrına ilişkin şu ifadeler yer aldı:

“7 Haziran 2015 seçimleri öncesinde başlatılan gerilim ve şiddet politikalarının karanlığında halklarımıza 24 Haziran 2018 baskın seçimini dayatılmıştır.

Bu seçimlerde de sürekler üzerinden vücuda gelen ve “ikrarlı bir toplum” olarak nitelediğimiz Hak Yol/Alevi toplumsallığına önemli görev ve sorumluluklar düştüğü açıktır. Bu anlamda, geçmiş dönemlerden farklı olarak; insanın toplumsal bir varlık olduğu gerçeğinden hareketle, iradeleşmiş bir toplumsal gerçekliğe ulaşmayı esas alan Demokratik Alevi Dernekleri de sürece iradi bir bileşen olarak müdahil olmuştur.

İradesini teslim etmeyen, tabi değil bileşen olmayı esas alan ve kendi toplumsal temsiliyetiyle sürece müdahil olmayı öngörüp tüm Hak Yol süreklerine öneren bir perspektif esas alınmış; DAD olarak kurumsal rızaya dayanan bir aday ile irade beyanında bulunarak sürece katılımı esas alan bir yaşam ve gelecek inşası mücadelesinde yer alınmak istenmiştir.Toplumsal taleplerimizin programsal boyutta kabul gördüğü çatı ve adres olarak HDP öne çıktığından, kurumsal rızamızla, Demokratik Alevi Dernekleri Adana Şubesi Eş Başkanımız Pir Zeynel Kete milletvekili adayımız olarak belirlenmişti.”

“BUGÜN YAPILANLAR, YARIN YAPILACAKLARIN AYNASIDIR”

Açıklamada son olarak şunlar kaydedildi:

“Alevi çalıştaylarıyla demokratikleşme vaatlerini gündemleştiren Hükümet, bu girişimlerinde samimiyetsiz olduğunu kanıtladığı gibi, bu dönemde de “seçilirsem cemevlerine yasal statü vereceğim” söylemi eşliğinde Alevi temsilcilerini; DAD kurumsal adayı Pirimiz Zeynel Kete, AABK onursal başkanı Turgut Öker ve birçok adayın seçilme hakkını YSK eliyle gasp etmiştir. Gerekçe Cumhurbaşkanına hakaret davalarıdır. Söz konusu davalar ve sonucu seçme ve seçilme hakkının önünde engel teşkil etmemesine rağmen böyle bir sonuç düşündürücüdür. Hak Yol/Alevi temsiliyetine dahi tahammül edemeyen zihniyetin Alevilik veya diğer sorunlarda demokratikleşmeyi esas almayacağı açıktır.

Canlarımıza yönelik bu hak gaspı şahıslarına yönelik olmayıp Hak Yol/Alevi toplumsallığına yönelik zihniyetin ifadesidir. Bu yönelim iradeleşmemizin; bir, iri ve diri olmamızın önemini bir kez daha gözler önüne sermiştir. Bugün yapılanlar yarın yapılacakların aynasıdır”denildi.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim