• BIST 9524.59
  • Altın 2486.75
  • Dolar 32.5537
  • Euro 34.7023
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • Tunceli 13 °C

DAD, Cemevlerine saldırıyı kınadı

DAD, Cemevlerine saldırıyı kınadı
DAD Genel Merkez Yönetim Kurulu, Alevi ana ve pirlerle, devletin Alevi dedelerine maaş bağlaması, gri pasaportlu dedeler, cemevlerinin irfan evleri olarak düşünülmesi ve Armutlu Cemevi’ne yapılan saldırıya ilişkin basın açıklaması gerçekleştirdi.

Açıklamayı okuyan DAD Genel Merkez Eş Başkanı Selda Güneş, “Yaşadığımız demi devranda zor günlerden geçiyoruz. Zalim nahak aklın yaşamımızı bir bütün olarak baskı altına aldığı, yaşamın her alanını işgal ettiği anlardayız” dedi.

Güneş, sözlerini şöyle sürdürdü:“Mevcut saldırılara insanlığın gereği direnenler her zaman olmuştur. Nemrudi zihniyetle işbirliği içerisinde olanlar olduğu gibi; yoluna, pirine, mürşidine, ocağına, rayberine yar kalanlar da olmuştur. Bundan dolayı toplumsal sorunları ahlaki ve politik yöntemle çözmek isteyenler hain ilan edilmiş, tutuklanmış, sürgün edilmiş, kanun hükmünde kararnameler ile ekmeğinden, işinden edilmiştir. Bu nefis iktidarları, bu zihniyet ne zamana kadar devam edecektir? Hakkın varlık deryası olan insanlığa ve doğaya karşı daha ne kadar kötülük yapılacaktır.”

“SAHTE PİRLERLE İNANCIMIZ KÜLTÜREL OLARAK SOYKIRIMA UĞRATILMAKTADIR”

Güneş, “Reya Heq Alevi  yolunun ışığı, kurbanı ve toplumsal hafızamız olan pirlerimiz Hakk aşkı, Hızır gayretiyle yapmış oldukları hizmetin karşılığı olarak hakullah alarak bugüne kadar gelmişlerdir. Pirlerimiz genellikle yakın coğrafyalarda bulunan ocaklarına bağlı taliplerini köylerinde belli bir takvim esasında ziyaret ederek talibin yol hizmetlerini görüyordu. Hiçbir pir talibini kadı divanına göndermezdi. Talip de pirini maaşa mahkum etmezdi. Rızalık lokması olarak aldığı hakullahı, belli esaslara göre ihtiyaç sahiplerine dağıtır, kendisine kalan kısmı ile mütevazi yaşamını devam ettirirdi. Bu yöntemle inanç önderleri, merkezi yapıların denetimine girmezlerdi” diye konuştu.

Günümüzde pirlerin merkezi denetime alınması Türk-İslam ideolojisinin, Emevi İslam anlayışının yedeğine alınması çalışmalarının var olduğunu belirten Güneş, “Özellikle 24 Haziran seçimlerinde AKP hükümetinin cemevlerini resmi statüye alınması vaatleri bu mantıkla değerlendirilmelidir. Yani cemevlerinin irfan evlerine dönüştürülmesi, pirlerin ise “Devletin maaşlı memurları” haline getirilmesi, sistemin parası ile gri pasaport verilmesi sistemin suçuna, kirliliğine, yalanlarına, hilelerine ortak etmesi anlamına gelmektedir. Aynı zamanda ocak merkezli bir Alevi inancına karşı icazetli pirlerin olması, inancımıza göre dara düş olmaktır. Sahte pirlerle inancımız kültürel olarak soykırıma uğratılmakta, Nemrudi zihniyetin yedeğine alınmaktadır” dedi.

Açıklama şöyle devam etti:

“Mevcut ulus devlet anlayışı fiziki soykırımla üstesinden gelemediği bütün ahlaki politik güçleri toplumsal olarak çarmıha germektedir. Bazı Alevi önderlerinin, kurumlarının bu politikalara destek vermeleri, Aleviliğin varlığının ve korunmasının çeşitli hukuki metinlerle mümkün olabileceğine halkı inandırması kabulümüz değildir. Bu yöntemle Alevilik, altın tepsi içinde nahaka sunulmaktadır.

 

Cemevlerimiz Hakkın haklandığı mekanlardır. Toplumsal hafızamızın görünür olduğu, dar didar olunan, canların iradesinin esas alındığı ikrarlık ve rızalık mekanlarıdır. Cemevlerimizin elektrik ve su parası karşılığında Emevi İslam anlayışına yedeklenmesi; bunu yaparken de içimizdeki yol düşkünlerinden destek alınması kabulümüz değildir. Demokratik Alevi Dernekleri olarak diyoruz ki; devlet inancımızı tanımlamasın, tanısın. Ortak vatanda eşit yurttaş olarak doğuştan gelen haklarımızı istiyoruz. Bu manada kutsal mekanlar olan cemevlerimize saldırılar yapılması Alevileri korkutarak aza kanaat ettirilmesi siyasetidir. Pir Sultan Abdal Kültür Derneği Sarıyer Şubesi’ne bağlı olan Küçük Armutlu Cemevi’ne yapılan saldırıyı toplumsallığımıza yapılmış saldırı olarak kabul ediyor, şiddetle kınıyoruz. Bu manada cemevi yöneticilerinin ve canlarımızın yanında olduğumuzu belirtiyoruz”

Güneş, son olarak Suruç Katliamı’nda yaşamını yitirenlere ilişkin şunları söyledi:

“Ahlaki ve politik toplum düşüncesini yerleştirmeye çalışan, barış, kardeşlik ve insan haklarını haykıran, bu uğurda Suruç’ta farklılıklarla bir arada olan canlarımızı anmadan geçmeyeceğiz. DEAŞ çetelerinin eliyle mazlumlara karşı yaptırılan bu zulmü kınıyoruz. Hakka yürüyen canlarımızın anıları önünde saygıyla dara duruyoruz.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim