• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 22 °C

DAD Ankara Şubesi: Dersim’de çıkarılan yangının söndürülmesi engelleniyor

DAD Ankara Şubesi: Dersim’de çıkarılan yangının söndürülmesi engelleniyor
Dersim’de günlerdir devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, kutsallarının bir kez daha yakıldığını belirtti.

Dersim’de günlerdir devam eden orman yangınlarına ilişkin açıklama yapan Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, kutsallarının bir kez daha yakıldığını belirtilerek, “Geçmişte olduğu gibi devlet gücüyle Dersimlilerin kendi imkânlarıyla yangınları söndürmesi engelleniyor” denildi.

Dersim’de Hozat, Ali Boğazı, Bozan Yaylası, Zogar, Dereköy, Kozluca, Zengi, Değirmen Dere bölgesinde günlerdir orman yangınları, rüzgarında etkisiyle yayılarak devam ediyor.  Yangın bölgesinin yasak bölge olması nedeniyle herhangi bir müdahalede de bulunamıyor.

Konuya ilişkin açıklama yapan Demokratik Alevi Dernekleri Ankara Şubesi, kutsallarının bir kez daha yakıldığı belirtildi.

Dersim’de defalarca yaşandığı gibi bir kez daha ormanların yakılarak coğrafyanın yaşanamaz hale getirilmeye çalışıldığı vurgulanan açıklamada, Orman yangınlarının söndürülmek yerine genişleyerek devam ettirildiği belirtildi.

Yangınların sadece doğayı yok etmediği aynı zamanda Dersim’de Alevilerin kutsalı sayılan her ağacın, her taşın, ziyaret yerlerinin ve kutsalların yakılıp yıkılarak Dersim halkının da inancından koparılmaya çalışıldığı vurgulanan açıklamada, “Ağaçlar, hayvanlar ve pek çok endemik tür bu katliamda yok ediliyor” denildi.

“DERSİM HALKI ZORUNLU GÖÇE ZORLANMAKTADIRLAR”

“Dersim coğrafyasına HES projelerinin tehdidi yetmezmiş gibi bir de artık sistematikleşen orman yangınlarıyla yok edilmeye çalışılıyor” denilen açıklamada şöyle denildi:

“Ana akım medyanın Dersim’de yaşanan felaketi görmezden gelerek “Geçmişte olduğu gibi devlet gücüyle Dersimlilerin kendi imkânlarıyla yangınları söndürmesi engelleniyor. Aynı devlet zihniyeti 1938 katliamının benzerlerini devam ettirmektedir. 1980’lerde yapılan sürgünler ve 1994’lerdeki köy yakmaları ile toprağından koparılan Dersim halkı bugün de ormanları ateşe verilerek zorunlu göçe zorlanmaktadır. Orman bölgesinde yaşamını sürdüren köylülerimizin, ormanlık alana girememesi, ormanlık alanı bir bütün olarak kullanamaması ve yayla yasakları bunun açık örnekleridir.”

KAMUOYUNA ÇAĞRI 

Devletin politikalarının kınandığı açıklamada, Dersim’in Hozat, Ali Boğazı, Bozan yaylası, Zogar, Dereköy, Kozluca, Zengi ve Değirmen dere bölgelerinde çıkarılan ve binlerce hektarlık alana dağılarak genişleyen yangınlara karşı kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunuldu.

PİRHA/İSTANBUL   

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim