• BIST 9561.41
  • Altın 2479.624
  • Dolar 32.4943
  • Euro 34.7359
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 26 °C
  • Tunceli 24 °C

Clubhouse Konuşmalarımızı Kayıt Altına Alıyor mu?

NİSAN DOĞAN

Son günlerin popüler uygulaması Clubhouse. Flash bir giriş yaptı hayatımıza. Ünlüsü, CEO su, kendi işinin CEO’su derken büyük bir kalabalığı topladı peşinden.

48 saat boyunca uygulamadan çıkmayan oyuncular, 18 saat yayın yapan fenomenler, Elon Musk, Kardashian’ların gelmesini bekleyenler, ünlüler ile münakaşaya giren biz gariban halk derken gittikçe de yaygınlaşıyor. Bilmeyen varsa da birkaç güne haberdar olur. Her odada Gülben Ergen, İrem Derici gibi ünlülerle karşılaşıp, ünlüler sizin işiniz yok mu 7/24 buradasınız diye soruyor insan.

Clubhouse nasıl çalışıyor?

Sadece birbirinizin sesini duyduğunuz sohbet odaları var. Kendinizle ilgili diğer sosyal medya kanallarınızı ekleyebiliyorsunuz. Ancak video, fotoğraf veya herhangi bir dosya paylaşma opsiyonunuz yok. Bir nevi hep beraber radyo yayını veya podcast kaydı yapıyorsunuz. Haliyle ünlüsü, iş adamı derken çokluğun olduğu bir yerde şimdiden magazine konu tartışmalar çıkmaya başladı bile.

Bir oda içerisinde üç grup var. Konuşmacılar, konuşmacılar tarafından takip edilenler ve dinleyenler. Konuşmacılar tarafından takip ediliyorsanız bir nevi

ön sıralardan dinleme hakkı elde ediyorsunuz.

Uygulama konuşmalarımızı kayıt altına alıyor mu? Ses kaydımız dışında başka hangi verilerimiz kayıt altına alınıyor?

İyi, güzel, hoş. Korona sebebi ile evlerimize kapandığımız bugünlerde sosyalleşmek ve yeni insanlar ile iletişime geçmek için yeni bir kanal. Fakat ya konuştuklarımız?

Burada kendinizin de açabildiği odalardan birine dahil olduğunuzda konuşulan 3 konudan biri ses kaydımız alınıyor mu? Uygulamanın kendisini geçtim odada bulunan diğer kişiler ses kaydı alıyor mu? Eğer alırlarsa su teşkil eder mi?

Uygulama içerisinde uzun bulduğumuz ve okumadan kabul ettiğimiz bir başka metin daha diyebileceğimiz bir “Gizlilik Politikası” var. Uygulama burada kullanıcılardan aldığı verileri isim, telefon numarası, fotoğraf, e-mail adresi, kullanıcı adı olarak sıralıyor. Kullanıcı olarak katıldığımız gruplar, takip ettiğimiz hesaplar, uygulamayı kullanma şeklimiz, hangi konuşmalara dahil olduğumuz, uygulamayı en çok hangi saatlerde kullandığımız, kullandığımız browser, coğrafi konum, kullandığımız cihaza ilişkin veriler, IP, IP adresine dayalı yaklaşık konum bilgisi alınan ve kullanılan diğer verilerimiz.

Ses kaydı konusuna gelince ise yaşanabilecek herhangi bir olaya ilişkin yürütülecek soruşturmaları desteklemek üzere odalardaki yayınlar canlı iken ses kaydı alındığı belirtiliyor. Oda aktif olduğu esnada herhangi bir olayın bir kullanıcı tarafından bildirilmesi halinde sadece bu olaya ilişkin kaydın saklandığı ve olayın çözülmesinin ardından bu kanıtların imha edildiği ve herhangi bir ihlal bildirimi gelmez ise oda sona erdiğinde ses kaydının da silindiği ve bütün geçici kayıtlarında yine şifreli (encrypted) olduğu belirtiliyor.

Özetle bulunduğunuz odada kurallara aykırı bir durum söz konusu değilse odadaki yayının sona ermesi ile odadaki konuşmaların ses kaydı da siliniyor.

Kullanıcıların birbirinin sesini kaydetmesi suç teşkil eder mi?

Uygulama içerisinde bir kullanıcı konuşurken diğer kullanıcılar tarafından sesinin kaydedilmesi her zaman ihtimal dahilinde. Hatta benzer bir olayın yaşandığı da konuşulanlar arasında. Ancak ister uygulama tespit etsin ister etmesin bir başka kişiye ait kişisel veri olan sesin izinsiz olarak kaydı hem Kişisel Verilerin Korunması Kanunu hem de Türk Ceza Kanunu kapsamında suç teşkil etmektedir. Hem idari para cezaları hem de Türk Ceza Kanunu çerçevesinde hapis cezaları ile karşılaşabilirsiniz.

COMPANY DOES NOT SELL YOUR PERSONAL DATA

Klasik kullanılan bir cümle vardır. Bir şeye para ödemiyorsanız ürün sizsinizdir. Facebook ve Instagram ile benzer hikayeler. Bu kaygıyı taşıyabileceğimizi düşünmüşler ki verilerimizi satmadıklarını özellikle bir cümle ile belirtiyorlar. Bu cümle ile içimize su serpildi hepimizin. Ancak verilerimizi ürün ve hizmetlerini geliştirmek ve bizlere kişiselleştirilmiş içerikler göstermek üzere kullanacaklarını belirtmekten de geri durmuyorlar.

Verilerimizi kimse ile paylaşıyorlar mı?

Hizmeti yerine getirmek üzere destek aldıkları bulut hizmet sağlayıcılar, pazarlama hizmeti aldıkları firmalar, grup şirketleri ile paylaşabileceklerini ve verileri de Amerika’ da konumlandırılmış sunucularda muhafaza ettiklerini belirtiyorlar.

Ne kadar süre ile verilerimizi saklıyorlar?

As long as ile başlayan geniş bir cümle ile ne kadar ihtiyacımız var ise o kadar demekle yetiniyorlar. Ses kaydımızı zaten canlı yayın biter bitmez sildiklerini söylüyorlar.

Konuşulan konulara sansür gelir mi?

3 gündür kullanıcısı olduğum uygulamanın ilk günlerinde daha az sayıda grup ve daha iş dünyasına yönelik başlıklar ile karşılaşırken son gördüğüm başlıklar burada yazılırsa sansür yiyecek cinsten. İlerleyen günlerde daha da değişecektir. Twitter, Instagram gibi mecraların belirli kuralları var ve belirli içeriklere sansür uyguluyorlar. Burada da benzer bir olayın yaşanıp yaşanmayacağını ilerleyen günlerde göreceğiz. Uygulamanın ilk kullanıldığı günlerde Linkedln davet sayısında artış varken son günlerde bu artışın Instagram hesaplarına kayması fikir vermiyor değil.

Teknoloji her geçen gün bizi şaşırtmayı başarıyor. Bunun üstüne daha ne yapılabilir ki dediğimiz anda yenisi geliyor. Hayatımıza yeni bir giriş yapan ve bize sosyal medyadan tek taraflı takip ettiğimiz insanlarla iletişim kurma şansı veren Clubhouse un da hayatımızdaki yerini yaşayıp göreceğiz. Ses kaydımız, olaylara anlık tepkilerimiz, konu seçimlerimiz gibi kişisel verilerimizi paylaştığımız uygulamanın şimdilik kişisel verilerimizi kendi irademize aykırı kullanmamasını ümit ediyoruz.

Bu yazı toplam 23702 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim