• BIST 9510.34
  • Altın 2488.09
  • Dolar 32.5976
  • Euro 34.8262
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 23 °C
  • Tunceli 27 °C

Cilt Yaşlanması Nasıl Olur, Nasıl Önlenir?

Dr.Eylem Acar

Yaşlanma süreciyle birlikte diğer organlarda olduğu gibi, deri de zamanla morfolojik ve fizyolojik olarak geriler, fonksiyon kaybına uğrar. Diğer organlardan farklı olarak, derideki yaşlanma sürecinde fiziksel, kimyasal ve mekanik çevresel faktörler de etkilidir. Dolayısıyla deri yaşlanması başlıca intrensek(içsel, genetik, kronolojik) ve ektrensek (dışsal, fotoyaşlanma) deri yaşlanması olarak iki farklı şekilde gerçekleşir. İntrensek deri yaşlanması, iç etkenler ve geçen zamana bağlı oluşan, ilerleyici ve kaçınılmaz bir süreçtir. Ekstrensek deri yaşlanması ise başta ultraviyole (UV) olmak üzere çevresel faktörlere bağlı gelişen, geciktirilebilir ya da engellenebilir bir süreçtir. Araştırmalar, yaşlanmaya bağlı cilt sorunlarının %80-90'ının çevresel zararlardan meydana geldiğini gösteriyor.  Genetik faktörler ve diğer içsel etkenlerde önemli ama onların gücü %20'yi geçmiyor. Yani; cilt yaşlanmasının hızını sadece genetik mirasınız belirlemez. Cildinizin nasıl yaşlanacağına yalnızca genleriniz karar vermez. Dış etkenler yani çevresel yaşlanmanın etkileri çok daha önemlidir.

Çevresel Yaşlanmayı Nasıl Yavaşlatabiliriz?
GÜNEŞ: En etkili yaşlandırıcı ve birinci suçludur.

 Özellikle güneş cildi yaşlandıran 'dış zararlılar'ın başında yer alır. Ultraviyole (UV)  ışınları cilt hücrelerinin en önemli düşmanıdır.. Kontrolsüz, uzun süreli, yoğun ve korunmasız güneşe maruz kalmak cildin en etkili yaşlandırıcısıdır.  

UZAK DURUN!

- Güneş

-Sigara Alkol

- Kirli hava

 -Dengesiz beslenme

-Olumsuz düşünceler

-Aşırı kahve, siyah çay ve cola

-Yanlış cilt ürünleri

- Çok mimikli konuşmak

-Üç beyazdan (tuz, şeker ve un ) kaçının.

İkinci Faktör: İçten Gelen Yaşlanma..
Cilt yaşlanmasının bir nedeni de içsel yaşlanmadır. Siz yaşlandıkça (diğer organlarınız gibi) cildiniz de yaşlanacaktır.  Cilt hücreleriniz eski güç kabiliyetlerini kaybedecektir.  Yaşınız ilerledikçe gençliğinizdeki o sıkı, nemli, gergin, pürüzsüz ve ipeksi cilt görünümünüzü kaybetmeniz doğaldır.

Yaşlanan Ciltte Neler Oluyor?
-Nem oranı azalıyor.

-Kolajen lifler kalınlaşıp, kırılganlaşıyor.  Sayısal kayba uğruyor. 

-Elastin lifleri yapısal olarak değişiyor ve bozuluyor.

-Bu iki lifi üreten cilt hücresi fibroblastların sayısı azalıyor.  Yetenekleri bozuluyor.

-Ara madde üretimi ve destek dokusu bozuluyor. 

- Damarlar zayıflıyor ve görünür hale geliyor.

-Bağışıklık hücreleri azalıyor. 

-Renk üreten hücrelerin dengeleri bozuluyor.

-Cilt yüzeyindeki ölü tabaka incelip, güçsüzleşiyor.

Peki Cilt Yaşlanması Nasıl Önlenir?
Profesyonel ellerde yapılan küçük dokunuşlar ile hem cilt yapınızdaki bu oluşan yaşlanma izleri azaltılacak, hem de cildiniz koruma altına alınmış olacaktır. Minimal invaziv işlemler, iyileşme zamanı oldukça kısa olan etkili tedavi yöntemleridir. Son zamanlardaki teknolojik gelişmeler, minimal invaziv işlemlerin popülaritesini ve yaygınlığını artırmıştır. Cerrahi olmayan tedavi yöntemlerinin kombinasyonlarını uygulayan çok yönlü bu yaklaşım; deri dokusunda, tonunda ve kırışıklıklardaki iyileşme ve azalma sağlar. Cerrahi olmayan bu tekniklerin kullanımı, cerrahi müdahale ihtiyacını erteleyebilir ve cerrahi müdahale gerçekleştirileceği zaman yaklaşımı değiştirebilir.

1. Ameliyatsız Yüz Germe, Fokuslu Ultrason ile: Cildin alt katmanlarındaki dokularda ‘odaklanmış ses dalgaları’ kullanılarak kollajen üretiminin uyarılması yolu ile ciltte sıkılaşma ve lifting sağlayan bir tedavi yöntemidir. Ultrason ile cildin sıkılığını yitirmesi sebebi ile  sarkma yaşanan kaş, alın, yanak, ağız kenarı, yüz konturu, çene hattı, gıdı bölgesi, dekolte bölgesi ve kırışan göz çevresinde ameliyatsız toparlanma ve gençleşme sağlanmaktadır. Odaklanmış ultrason teknolojisi cerrahi müdahale olmadan derin dokular üzerinde etki sağlayan tek yöntemdir. Tek seans uygulanır. Yaklaşık 45 dakika sürer, etkisi ortalama bir yıl devam eder.

2. Dermal  Dolgularla Neştersiz Gençlik:. İnsan cildinde doğal olarak bulunan ve bulunduğu dokuya esneklik, sağlamlık veren hiyalüronik asit kullanılarak yapılan enjeksiyonlar, kırışıklık ve çökmelere çözüm oluyor. Hiyalüronik asit; cildinizde hacim yaratarak, sağlıklı ve canlı bir görünüm verir. Bu yöntemle; ağrısız, neştersiz dudak kenarlarında gülmeye bağlı oluşan oluklar, yanaklardaki çökmeler, iki kaş arasındaki çizgiler giderilebilir. Dudaklar şekillendirilip, hacimlendirilebilir.

3.Göz çevresi bakımı: Göz çevresi ilk kırışmaya başlayan bölgedir. Özellikle yüzün üst kısmı ve göz çevresinde bulunan çizgilerin ortadan kalkmasında botulinum toksin uygulaması çok faydalı. Etkisi, uygulamadan 4-5 gün sonra görülmeye başlar, tam olarak yerleşmesi 10-15 günü bulur ve 3-6 ay devam eder. Emin ellerde yapıldığı zaman yan etkisi yok denecek kadar az. Göz altı morluklarının azaltılması, boşlukların giderilmesi ve daha pürüzsüz bir gözaltı için göz altı dolgu uygulaması ve yine anında etili ve parlak aydın bir göz çevresi için özel mezoterapi ve lazer uygulamaları yapılabilir.

4.Oksijen ve vitamin desteği ile yeni nesil cilt bakımı:
Oksijenin deri hücreleri açısından önemi çok uzun yıllardır biliniyor; yoğun oksijen desteği, iyileşmesi güç yaraların kolayca iyileşmesini sağlıyor. Deriye dışarıdan uygulanan yüksek saflıkta oksijenin arındırıcı, yenileyici ve deri hücrelerini tazeleyici özelliği birçok cilt bakım sistemi tarafından kullanılıyor. Ancak şimdi şu ana dek bilinen oksijen desteğini; deriye dışarıdan değil, kan dolaşımı yardımıyla 'içerden' sağlıyoruz. Diğer yandan oldukça zengin etken madde içeriğine sahip ürünler radyofrekans ve ultrason eşliğinde cilde yedirilir… Peptidler, renk tonunu eşitleyici maddeler, vitaminler, bitkisel ekstrelerle dolu olan bu ürünler oksijen desteği sayesinde 'aç' hale gelmiş cildi mükemmel biçimde besler. 

5. Gençlik Aşı ile Elastikiyet Kazanın: Yapılabilecek bir diğer uygulama ise; özellikle nemsiz, elastikiyeti azalmış ciltlerde veya ince kırışıklıkları olanlarda hyaluronik asit uygulamasıdır. Tüm yüze mezoterapi enjeksiyonu şeklinde veya ince kırışıklar içine uygulanabilir. Böylece daha nemli, sağlıklı ve elastikiyeti artmış bir cilt elde edilir

6.Işıltı Liftingi: Cildin kaybettiği nem, vitamin, aminoasit ve mineral desteği, deri altına ufak iğneler yardımıyla enjekte edilir. Yüz, boyun ve dekolte bölgesinde oluşan kırışıklıkları, yaşlanma etkilerini geriletir.

7.Tripolar ve Fraksiyonel Radyofrekans: Bu uygulamalar ile hem yüz hem vücut şekillendirmede ilk uygulamadan itibaren gözle görülür sonuçlar alınmaya başlanır. Yüz ovalitesi şekillenir, volumetrik efekt ile yüzde lifting etki sağlanır. Vücut kontürlerinde sıkılaşma ile istediğiniz kıyafeti giyebilme şansınız artar.

8. Kök Hücre (Fibroblast) Enjeksiyonu: Son yıllarda, başta Avrupa ülkeleri olmak üzere ülkemizde de otolog fibroblast enjeksiyon yöntemi sıklıkla tercih edilmektedir. Kulak arkasından alınan bir parça dokunun, laboratuvar ortamında, cildin genç kalmasını sağlayan fibroblastlarına ayrılıp çoğaltılması yöntemidir. Çoğaltılan hücreler, yüze tekrardan enjekte edilmektedir. Bu hücreler kolajen sentezleyerek derinin yeniden yapılanmasını sağlamaktadır.

Bu yazı toplam 18457 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim