• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 13 °C

Ceviz üreticileri zor günler geçiriyor ÖZEL HABER

Ceviz üreticileri zor günler geçiriyor ÖZEL HABER
Dersim’de ceviz ağaçlarında yaşanan hastalık nedeniyle üreticiler zor günler geçiriyor.

Sonbaharın gelmesiyle birlikte Dersim'de ceviz hasadına başlandı. Pülümür ilçesinde yetişen, tane büyüklüğü ve lezzetiyle kaliteli ceviz çeşitleri arasında önemli bir yer tutan Pülümür cevizi, bu yıl üreticileri güldürmedi. Son iki yıldır bölgede bulunan ceviz ağacı yapraklarında yaşanan sararma ve yanma nedeniyle ceviz üretiminde düşüş yaşanıyor.

İlçeye bağlı Kocatepe köyünde ceviz hasadına başlayan vatandaşlar, ceviz ağaçlarında yaşanan durumun yetkililer tarafından araştırılmasını istiyor. Askirek köyünün ceviz merkezi olduğunu söyleyen köylüler, ceviz üretiminin son iki yıl içinde büyük oranda düşmesinden ötürü endişeli olduğunu belirtiyorlar.

Dersim’in ceviz ihtiyacının büyük bölümünü karşılayan Askirek köylüleri, ceviz üretimi yaparak geçimini sağlıyor.

Büyük zorluklara rağmen metrelerce uzunluktaki ağaçlara çıkarak ceviz hasadını yapan Alattin Er, “Bu cevizleri toplamak çok zor, 10 metreye kadar bu ağaçlara çıkıp ölümü göze alıyoruz. Bunu yapmaktan başka çaremiz yok çünkü geçim sıkıntısı var. Bu köyün tek gelir kaynağı cevizdir, sattıkları bu cevizlerle ancak un ve çay alabiliyorlar. Bizim tek isteğimiz İl Tarım Müdürlüğü buraya gelsin ve bu cevizleri incelesin neden böyle olduğunu araştırsın. Eskiden böyle değildi, kamyonlarca ceviz buradan giderdi ”diye konuştu.

Ceviz üretiminde büyük düşüş yaşandığına dikkat çeken Kocatepe muhtarı yaptığı açıklamada, “Eskiden 50-60 ton ceviz çıkardı bu köyde, ancak şimdi 2 ton ancak çıkar. Eskiye göre yüzde 10 ceviz alabildik. Bu iklimden mi kaynaklanıyor, kimyasaldan mı kaynaklanıyor, hastalıktan mı bilemiyoruz ama ceviz yaprakları sararmış ve yanmış”dedi.

Ceviz ağaçlarının sararması ile birlikte cevizlerin azaldığını söyleyen Leyla Cihan, “Biz her bol miktarda ceviz satıyorduk ama bu iki yıldan beri ne olduğunu anlamadık. Neden böyle oldu. Bizim köyümüz cevizi ile meşhur, baz istasyonundan mı yada başka bir şeyden mi böyle oldu hala bilmiyoruz”şeklinde konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü/Dersim Haber

 

ceviz-uretimi-dustu-(1).jpgceviz-uretimi-dustu-(3).jpgceviz-uretimi-dustu-(4).jpg

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim