• BIST 9079.97
  • Altın 2324.233
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.9392
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 6 °C

Cemevi, her gün iftar yemeği veriyor

Cemevi, her gün iftar yemeği veriyor
Muharrem ayında tutulan 12 İmam orucuna başlandı. Alevi nüfusunun yoğunlukta olduğu Dersim’de hayırseverler tarafından vatandaşların oruçlarını açmaları için her gün Cemevinde iftar yemeği veriliyor.

Hacı Bektaş-i Veli Kültürünü Yayma ve Yardımlaşma Derneği Cemevi dedesi Ali Ekber Yurt, Alevilerin Muharrem ayı içinde Kerbela'da yaşanan şiddetten dolayı kendilerini bir çok şeyden mahrum bırakarak oruç tuttuklarını dile getirdi.

Muharrem orucunun Kerbela olayına kadar sadece oruç şeklinde gerçekleştirildiğini belirten Ali Ekber Yurt, "Hz. Hüseyin'in Kerbala olayında şehadetinden sonra Muharrem orucu sadece oruç olmakla kalmayıp aynı zamanda bir mateme dönüşmüştür. O tarihten sonra Ehlibeyt'e gönül verenler ve onu sevenler, bu ibadeti, ibadetle birlikte mateme dönüştürmüşlerdir. Daha sonraki süreçte ise 12 İmamlarla özdeştirerek bu orucu 12 gün tutmaya başlamışlardır." diye konuştu. Alevilerin Muharrem ayı içinde Kerbela'da yaşanan şiddetten dolayı, bir yakınını kaybetmiş kadar kendilerini bir çok şeyden mahrum bırakarak oruç tuttuklarını dile getiren Yurt, "Bu orucu tutarken Kerbala şehitleri ve ehlibeyte saygıdan ötürü, o gün uygulanan şiddetten dolayı, hiç bir canlının boğazlanmasına ve kesilmesine müsaade etmez ve yapmazlar. Yine canlıya saygıdan ötürü 12 gün boyunca et yemezler. 12 gün boyunca su içilmez. Kerbela şehitlerinin susuz şehadete ermesinden dolayı su içmezler. Yalnız buna bir parantez açmam gerekiyor. Su içmemek demek, sıvı tüketmemek demek değildir. Çünkü bedeni susuz bırakıp hastalığa sebep vermemek gerekiyor. İnsan bedeni insana Allah tarafından emanet edilmiş en kutsal varlıktır. Bazı yörelerde banyo yapmayarak, tıraş olmayarak, soğan ve sarımsak yemeklerini yemeyerek bu matemlerini tutarlar. Bu süre içinde kesinlikle 12 gün boyunca eğlence yapılmaz. Kız isteme, nişan olayı, düğün olayı kesinlikle olmaz. Yani Alevi-İslam inancındaki insanlar bu 12 günü en yakınını kaybetmiş gibi bir matem ile geçirirler." dedi.

Cemevi'nde gerçekleşen iftar yemeğine katılan vatandaşlar, cemevi dedelerinin duasıyla iftarlarını açıyor. 12 günlük orucun sonunda aşure dağıtımı gerçekleşecek.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim