• BIST 9749.06
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • Tunceli 20 °C

Cemevi Başkanı Yurt: Aleviler açısından Cumhuriyet tarihinin en önemli gelişmesi

Cemevi Başkanı Yurt: Aleviler açısından Cumhuriyet tarihinin en önemli gelişmesi
Alevi vatandaşların sorunlarına yönelik en kapsamlı çalışmaların yapıldığı AK Parti iktidarı döneminde, yeni bir sayfa daha açılıyor.

Başkan Erdoğan'ın müjdelediği yeni açılımla, Alevi vatandaşların sorunları devlet tarafından gideriliyor. Alevilik müessesesinin ilk kez devlet tarafından resmi kurum olarak kayıtlara geçirileceği konusunu değerlendiren Tunceli Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt " Yüzyıllık cumhuriyet tarihinin Aleviler açısından en önemli gelişmesi bence budur." ifadelerini kullandı.

AK Parti hükümeti iktidarının başlattığı demokratikleşme hamlesiyle, eşitlik, insan hakları ve fikir hürriyetine yönelik tarihi adımlara bir yenisi daha atılıyor.

AK Parti iktidarının Alevi açılımı kapsamında 2009 ve 2010 yıllarında düzenlenen çalıştaylarda, Alevi vatandaşların sorun ve talepleri ele alınmıştı.

Bugün de İstanbul'da Şahkulu Sultan Dergahı ve Cemevi'nde düzenlenen Cemevleri Temel Atma ve Toplu Açılış Töreni'nde konuşan Başkan Erdoğan, "Alevi ve Bektaşi vatandaşların etrafında bir araya geldiği mekanların meselelerinin devlet nezdinde takibini ve yürütmesini yapacak kurumsal yapı kuruyoruz" ifadelerini kullanarak, Alevilik müessesinin sorunlarının ilk kez resmi kurumlar nezdinde çözüme kavuşturulacağının da altını çizdi.

Alevilik kurumunun ilk kez devletin remi kurumu olarak kayıtlara alınmasından memnuniyet duyduklarını ifade eden Tunceli Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Aleviler için verilmiş en olumlu kararlardan biri olduğunu dile getirdi.

Tunceli Cemevi Başkanı ve Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, son gelişmeleri aksam.com.tr'ye değerlendirdi.

Yıllardır Aleviler olarak mücadele ettiklerini ifade eden Ali Ekber Yurt, "Alevi camiası olarak ciddi bir alevi kitlesi yıllardır bunun mücadelesini veriyorduk. 40-50 yıl öncesinde başlayan ve bugün sayıları bayağı büyük olan Cemevlerinin buna ihtiyacı vardı. Bu cumhuriyet tarihinden bu yana Aleviler için verilmiş en olumlu kararlardan biri. İlk kez Alevilik devletin resmi kurumu olarak kayıtlara alınıyor ve tanınıyor. Bundan 30-40 yıl önce Alevilik yasak bir kelime iken, Alevi olmak suç sayılırken bugün artık aleviler devletin asli unsuru gibi, Sunni canlarımız gibi inançsal anlamda hak ve taleplerine kavuştular. Yüzyıllık cumhuriyet tarihinin Aleviler açısından en önemli gelişmesi bence budur." ifadelerine yer verdi.

Alevi Dedesi Ali Ekber Yurt, Başkan Erdoğan'ın talimatıyla Alevi vatandaşlara yönelik yapılacak çalışmalardan dolayı teşekkürlerini sundu.

Cumhuriyet tarihinde Alevi vatandaşların göz ardı edildiğine değinen Tunceli Cemevi Başkan Yurt, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

"Toplu açılış Sayın Cumhurbaşkanımızın öncesinde vermiş olduğu müjdenin somut adımı oldu. Duyduğumuz anda beklentimiz daha da artmıştı. Beklentilerimiz gerçekleşti. Burada hakikaten canı gönülden Sayın Cumhurbaşkanımıza teşekkür ve şükranlarımızı sunuyoruz. 80 yıllık Cumhuriyet tarihinde nice iktidarlar tarafından hiç dikkate bile alınmayan bu konu hükümetimiz tarafından Cumhurbaşkanımız tarafından sonuçlandırıldı. Kendilerine şahsım ve Alevi camiam adına teşekkürlerimi sunuyorum."

Kaynak: aksam.com.tr

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim