• BIST 9079.97
  • Altın 2322.819
  • Dolar 32.3239
  • Euro 34.9361
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 8 °C

CEM EVLERİ ALEVİLERİN İBADETHANELERİDİR

ALİ KAYA

Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 07.10. 2022 tarihinde İstanbul Şahkulu Dergâhı'nda, Alevi-Bektaşi toplumunun beklentilerini tespite ve çözüm yolları bulmaya yönelik kapsamlı hazırlık yaptıklarını ve Kültür ve Turizm Bakanlığımız bünyesinde Alevi Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı, Cemevlerinin tamamının yönetimini yürüteceğini, tüm çalışmalar bu kurumsal yapı altında, kamu güvencesi desteği ve denetimiyle yürütüleceğini söyledi.

Kuşkusuz ki bu açıklama devlet nezdinde önemli bir açıklamadır. Geçmişte de Alevi inanç hakları ile ilgili çeşitli söylemler oldu ve bu konuda yedi çalıştay yapıldı. Fakat sonuç alınmadı. Ne yazık ki ve ne acıdır ki bu çalıştaylar, Alevi inancını özünden koparmaktan, Alevilerin haklarını vermemekten, asimilasyon niyetlerinden ve seçim yatırımlarından öteye gitmedi.

Bizler Alevi inanç mazhar bir toplum olarak laik, demokratik devlet anlayışında, hukukun üstünlüğüne ve evrensel hukuk kurallarına göre bir inanç yapılandırmasından yanayız. Eşit yurttaşlık temelinde tüm inançlara eşit davranılmasını ve saygı gösterilmesini talep ediyoruz. Dolaysıyla, Diyanet İşleri Başkanlığı'nın yeniden yapılandırılmasını ve başta Aleviler olmak üzere tüm inanç kurumlarının ihtiyaçlarını karşılayabilen bir özerk kurum haline getirilmeli sini ve zorunlu din dersi kaldırılmasını talep ediyoruz.

Biz Alevi inanç toplumu olarak diyoruz ki;

Alevilik, Hakk-Muhammed-Ali ve Ehlibeyt yoluna bağlı İslam’ın özüdür. Aklidir. Yüksek ahlaktır, insanidir. İyi düşünce, iyi söz, iyi davranışta kendini bulur, şeriat kapısını aşıp tarikat, marifet yolu ile hakikate ulaşır. Kur'an'ın şekline değil, özüne bakar. Akıl, gönül ve ruhsal olgunlaşma yolu ile Allah'a ulaşma yoludur. Alevi-İslam inancı, Ehl-i Beyt'in yüksek ahlakıdır. Ehl-i Beyt yolu, hakikat yoludur. Doğru yoldur. Rızalık yoludur. Adalet yoludur. Allah'ın rızasını kazanma yoludur. Aleviler Ehl-i Beyt'in yolunu izleyen, ona gönülden bağlı taraftarlarıdır.

Alevi-İslam yolunun en büyük ibadeti Kur'an-ı Kerim'i ve Ehl-i Beyt'i anlamaktır. Bu yol, akıl ve gönül yoludur. Bu yoldan giden en büyük ibadet ise yoksula, yetime, yolda kalmışlara hizmettir. İnsana hizmet ederek Allah'a ulaşmak mümkündür

Öte yandan, Cem Vakfı, Cemevlerinin resmen ibadethane olarak tanınması için hukuksal yollara başvurdu ve sonuç alamayınca, iç hukuk yollarının tükenmesinin ardından 118.davacı olduğum Cem Vakfı davayı Alevi toplumu adına (Başvuru No:6264/10). AİHM'e taşıdı. 26 Nisan 2016 tarihinde AİHM, Cemevlerinin hukuki statüsü ve Alevilere ayrımcılık yapıldığı başvurusuyla ilgili davayı oy çokluğuyla karara bağladı. AİHM Büyük Daire, Alevilerin din ve inanç özgürlüğünün ihlal edildiğine karar verdi ve bu karar 47 ülke tarafından onandı.

AİHM Büyük Daire kararının üstünden altı yıl geçtikten sonra, Sayın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Şahkulu Dergahı'ndaki bu açıklamasıyla yine Cemevlerimizi ibadet yeri olarak kabul etmemiştir. Cemevleri "kültür derneği" statüsüne konulmuştur. AİHM kararları uygulamalıdır ve Alevi-Bektaşi toplumunun din ve vicdan hürriyeti hakkı teslim edilmelidir. Cemevlerinin Kültür ve Turizm Bakanlığı'na bağlı Alevi-Bektaşi Kültür ve Cemevi Başkanlığı adı altında işlevini sürdürmesi kabul edilemez. Bu kararla Alevi inanç hakları hiçe sayılmıştır.

Anayasamızda iç hukuk etkisi şu şekilde düzenlenmiştir. ‘Türkiye Cumhuriyetinin madde 90’usulüne göre yürürlüğe konulmuş Uluslararası anlaşmalar kanun hükmündedir. Bunlar hakkında Anayasaya aykırılık iddiası ile Anayasa Mahkemesine başvurulamaz. (Ek cümle:7-5-2004-51707 md.)Usulüne göre konulmuş temel hak ve özgürlüklere ilişkin milletlerarası adlaşmalarla kanunların aynı konuda farklı hükümler içermesi nedeniyle çıkabilecek uyuşmazlıklarda milletlerarası adlaşma hükümleri esas alınır.’

AHİM yargı yetkisini tanıma tasarruf madde düzenlenmesinin esaslı unsurlarını içermektedir. Cumhurbaşkanı kararnamesi ile getirilmek ve mecliste taslak olarak görüşülmekte olan Alevi inanç hakları ile ilgili olarak alınmak istenen kararlar, Alevilik inancını bir kültürel fenomen sayan yaklaşım AHİM’in ihlal kararına açıkça aykırı bir tasarruftur. Bu mahkeme hükmün Cumhurbaşkanlığına ait olsa da bir idari kararnameyle etkisiz kılınması ve hukukun ağır surette ihlalidir. Bu nedenle, konu resmi gazetede yayınlanan Cumhurbaşkanlığı kararnamesi geri çekilmesiyle, Aleviler kendi inanç ve ibadet pratikleri olan dini inanç olarak tanımasını tekrar talep ediyoruz.

Alevi-Bektaşi toplumu köklerinden bağlı olduğu topraklarda ibadetini özgürce yapmak istiyor. Bu, en doğal insan hakkıdır. Devletimizden talebimiz; Cemevleri Alevilerin ibadet yeri olarak kabul edilmeli ve Alevilerin din hizmeti, kamu hizmeti olarak verilmelidir.

Bu yazı toplam 16313 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim