• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 15 °C

Bursa’dan Dersim’e fidan gönderildi

Bursa’dan Dersim’e  fidan gönderildi
'Dersim'de Tarımsal Kalkınmanın Ön Çalışma Grubu' Dersim'e 2 TIR fidan gönderdi.

Bursa’da üç yıldır faaliyet yürüten Dersim’de Tarımsal Kalkınmanın Ön Çalışma Grubu her yıl yaptığı aşı, budama ve terbiye sistemleri kursunu bu yıl da 20 Şubat ile 15 Mart tarihleri arasında gerçekleştirdi. Dersim’e dış mekan süs bitkisi ve meyve ağaçları fidanları 2 TIR’la gönderildi.

Güvenli ve halkın egemenliğinde sürdürülen yerel tarımsal üretimi için, toprak ve suyun doğallığının korunması, tarım dışı faaliyetlerle ve sınai tarım uygulamalarıyla kirletilmemesi, aşındırılmaması ön koşulları olduğunu anlatan Çalışma Grubu Başkanı Kenan Sungur, “Hatalı tarımsal faaliyetler ve tarım toprağının tarım dışı alanlarda kullanılması gibi faktörler, güvenli ve yerel halkın kontrolünde yürütülen tarımsal faaliyeti imkansız kılar” dedi.

İnsanların etkilerinden dolayı ortaya çıkan kayıpların önlenebileceğini belirten Sungur, “Çiftçilere, tüketicilere ve diğer kullanıcılara önemli görevler düşmektedir” dedi.

3 yıldır sürekli yaptıkları aşı, budama ve terbiye sistemleri kursuna ilişkin de bilgi veren Sungur, “88 saatlik meyve ağaçlarında budama programına Dersim’den 35 kişinin katılımı sağlanmış, kursiyerler programı başarıyla tamamlamıştır. Dersimli 35 üreticiye  kurs bitirme -sertifikası verilmiştir. Bu yıl ilk defa kursa katılan çiftçilere, 8 saatlik gıda ve su sektöründe çalışanlar için hijyen eğitim programı sunulmuş, böylece Milli Eğitim Bakanlığı onaylı bir belge almaları sağlanmıştır. Ayrıca, 23 şubat perşembe akşamı Dersim’den gelen kursiyerler ve Kestel’deki üreticilerle birlikte, ‘Dersim’de şifalı bitkiler ve alternatif üretim’ toplantısı, Metin -Kemal Kahraman, Kızılca Yürür, Füsun Ertuğ Orhan Sarıbal’ın katılımlarıyla düzenlenmiştir” dedi. Etkinliğin Metin -Kemal Kahraman’la birlikte söylenen türkülerle sona erdiği bilgisini veren Sungur, geçen yıl Mayıs ayında Dersim’e yaptıkları ziyaret sırasında Ovacık Bbelediyesi ve Mazgirt’e bağlı Akpazar beldesine sözü verilen dış mekan süs bitkisi ve meyve ağaçlarının da birer TIR’la her iki belediyeye gönderildiğini ifade etti. Ovacık’a gönderilen ağaçların bir kısmı Ovacık Cemevine, bir kısmı okul bahçelerine ve köylülere, belediyenin desteğiyle dağıtıldığını bilgisini veren Sungur, Akpazar’a gönderilen dış mekan süs bitkilerinin Baba Mansur Cemevine ve Yeni Köy Cemevine ekildiğini kalan kısmının da Akpazar Belediyesi tarafından çevre düzenlemesinde kullanıldığını ve meyve ağaçlarının da köylere dağıtıldığını söyledi.

Çalışma grubunun Dersim’de ceviz bahçeleri hedefleri doğrultusunda saptanan 2 bin adet fernor cinsi cevizin aşılattığını belirten Sungur, fidanların ulaşımında Kestel Cemevine ve Ovacık ve Akpazar belediyelerini de teşekkür etti.

Kenan Sungur’un başkanlığı yaptığı Dersim’de Tarımsal Kalkınma Ön çalışma grubunda Fırat Dersimli, Mahmut eriş, Orhan Sarıbal, Ümit Eriş, Meysun Ayva ve Hediye Zengin yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim