• BIST 9693.46
  • Altın 2505.209
  • Dolar 32.5793
  • Euro 34.764
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 24 °C

Bu ayıba son verin

Bu ayıba son verin
Sinem UĞURLU

Dersim Peri Suyu’nda Limak Holding’e ait kaçak Pembelik barajı ve HES projesi, mahkeme tarafından durdurulmasına rağmen hala mühürlenmedi, mezrada bulunan Arduç ailesi de yollarının su altında kalması nedeniyle 9 aydır hala mahsur. Dış dünyayla bağlantısı kesilen aile, yetkililerden artık bu ayıba son vermelerini istiyor.

Dersim Elazığ sınırındaki Peri Suyu Vadisi’nde 2008 yılında yapımına başlanan Pembelik Barajı ve HES projesi, onaylı imar bulunmadığı için mahkeme tarafından durduruldu. Ancak proje mahkeme kararına rağmen mühürlenmedi ve Limak çalışmalarına yasa dışı bir şekilde devam etti.

 

LİMAK HALA YOL YAPMADI

 

Baraj projesi yüzünden Nazimiye Dallıbahçe köyü, Ilısu mezrasında yaşayan Adile ve Ayhan Arduç çiftinin bağlantı yolları su altında kaldı. Dış dünyayla bağlantısı kesilen aile için 9 aydır hala çözüm bulunamadı. Limak, baraj projesi sonucunda su altında kalan yolların yerine köprü ve yol yapacağını taahhüt etse de hala yapmadı.

 

YETKİLİLER DUYARSIZ

 

Ancak telefonla ulaşabildiğimiz ailenin durumunda hiçbir değişiklik yok. Bağlantı yolları su altında kaldığı için için, çocuklarıyla bile görüşemiyorlar. Ayhan Arduç, Valilikle, İç İşleri Bakanlığı ve Başbakanlık özel kalemiyle görüşmeler yapıldığını ve bu merciler tarafından konunun çözüleceğinin söylenmesine rağmen hala bir adım atılmadığını ifade etti.

 

Devlet yetkililerinin konuya duyarsız kaldığını belirten Arduç, “İşin gerçeği psikolojimiz iyi değil, alt üst olduk. Kıt kanaat, burada yetiştirdiklerimizi yiyoruz” dedi. Engelli de olan Ayhan Arduç, doktora gidemediği ve ilaçlarını alamadığı için ağrılarını olduğunu da söyledi.

 

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen seçimlerde oy kullanmak için Dersim milletvekili Edibe Şahin tarafından bot yollandığını, bu sayede oy kullanmaya gidebildiklerini söyleyen Arduç, “Yolumuz varken 15 dakikada gittiğimiz yolu, toplamda 5 buçuk saatte gidip geldik” diye bilgi verdi.

 

‘BİZİ GÖÇE ZORLUYORLAR’

 

 

 

Adile Arduç da, bölgede tek başlarına yaşam savaşı verdiklerini söyleyerek, “Amacımız bu köylerin, bu yaşamların kurutulmaması. Bu yüzden bu sıkıntılara katlanıyoruz. Bizi göçe zorluyorlar. Bu devletin kurumları niçin var? Dersim’deki siyasilere de çağrım var. Bu konuya eğilsinler, yalnız kalmışız. 9 ay oldu, insan yüzü göremedik. Devlet yetkililerine çağrım, bu ayıba son versinler. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir şey yok” dedi.

 

DİĞER PROJELER DE KAÇAK

 

Limak'a ait olan Uzunçayır, Seyrantepe, Tatar Barajı ve HES projelerinin de kesinleşmiş nazım ve imar planı bulunmuyor. Yani Limak’ın bölgedeki tüm projeleri kaçak. Dersim’de yapılan ve yapımı planlanan 26 baraj ve HES projesinden sadece birinin imar planı bulunuyor. Peri Vadisi’nde ise, 6 tanesi baraj tipi olan 9 HES projelendirildi.

 

LİMAK’IN SİCİLİ KABARIK

 

Limak şirketinin adı hep skandallarla anılıyor. Siirt’te 25 Ağustos 2014’te yaşanan Botan Nehri’ndeki baraj faciasıyla da gündeme gelmişti. Alkumru ve Kirazlık barajlarının kapaklarının açılması sonucu, 3’ü çocuk 6 kişi yaşamını yitirmiş ve açıklanan bilirkişi raporunda Limak 1. dereceden sorumlu bulundu. Limak, AKP hükümetinin de gözdesi. Barajlardan sulama tesislerine, boru hatlarından arıtma tesislerine, otoyollardan havalimanlarına, limanlara, bina komplekslerinden endüstriyel tesislere kadar çok sayıda büyük projenin ihalesi bu şirkete verildi. İhalelere çoğunlukla Cengiz ve Kolin inşaatla giren Limak, İstanbul’da yapımına devam eden tartışmalı 3. havalimanı projesini üstlenen firmalardan da biri. Ayrıca, Artvin’de yapılan ve halkın tepki gösterdiği Yusufeli Barajı’nın da ihalesini aldı. Hükümete yakınlığıyla bilinen Limak Holding’in patronu Nihat Özdemir yolsuzluk iddiasıyla gündeme gelmiş, bu iddiaların bazılarından yargılanmış, hakkında yurt dışına çıkış yasağı konmuştu.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim