• BIST 9093.3
  • Altın 2324.269
  • Dolar 32.3502
  • Euro 34.9658
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 20 °C
  • Tunceli 17 °C

Bir Sorun Var Ama Anlayamıyorum

Klinik Psikolog Dr.Kahraman Güler

 

Günlük hayat akıp devam ederken biz kendimizle, insanlarla ve dünyayla ilgili yeni bilgiler edinir ve bu bilgilerle hayatımızı daha yaşanılır kılmaya çalışırız ancak kendimizle, insanlarla ve dünyayla ilgili sahip olduğumuz bazı inançlar sağlıklı ilişkiler sürmemize engel olurlar. Eğer aşağıda sıraladığım maddelere benzer sorunlar yaşıyorsanız, şemalar hayatınızda etkin haldedirler demektir. Bu arada şemalar kendimizle, diğer insanlarla ve dünyayla ilgili işlevsel olmayan duygu, düşünce ve davranışlardır. 

Haydi şimdi bakalım :)

1. Bazen çok yükseliyorummm.
Eğer zaman zaman çok yoğun duygular yaşıyorsanız hatta bu duygular sizi çok zorluyor bu da sizin kendinize ve çevrenizdekilere zarar vermenize neden oluyorsa büyük ihtimalle çocukluk ve ergenlik döneminden kalma bazı karşılanmamış temel ihtiyaçlarınız var demektir.  Şema terapiye göre karşılanmamış ihtiyaçlar kendilerine uygun şema alanları yaratarak özümüzü ortaya koymaya engel olurlar.  Şemalar güçlendikçe hayatımıza daha fazla etki de bulunurlar; karşılaştığımız durumları anlamada ve yorumlamada gerçekçi değerlendirmeler yapmamızı engeller.  Eğer gergin ve çatışmalı bir çocukluk ve ergenlik geçirdiyseniz bunlar daha fazla sizi etkiliyor olabilir.

2. Ben özgürlüğüme çok düşkünüm asla taviz vermem.
Örneğin özgürlük ile ilgili gerçekçi bir çerçeve belirleyemez çevremizden gelen haklı talepleri bizi kısıtlayan davranışlar olarak algılayabilir ve çok fazla kontrol edildiğimizi düşünebiliriz, eğer çocukken anne-babamız ya da otorite figürlerimizin kontrolcü tutumlarına maruz kaldıysak hele buna artık çok güçlü şekilde inanırız.

3. Kimseye bağlanamıyorum.
Ne zaman birini tam sevecek olursam içime bir korku giriyor aklıma ayrılık geliyor, bazen nedensizce öfke hissediyorum, bazen onu çok istiyor bazen de uzaklaşmak istiyorum diyorsunuz bağlanmakla ilgili korkularınız var demektir. Nedeni şemalar, çünkü güvensiz bağlanan insanlarda daha güçlü etki gösterirler. Huzurlu ve sıcak bir ilişki özleminizi şemalarınızı anlayarak çözebilirsiniz. Bağlanmak sizi korkutamayacaktır.

4. Kendimi tam ifade edemiyorum.
Eğer benim hakkımda her şeyi öğrenirse benimle ilgili kötü düşünecek bu yüzden kendi duygularımdan ve isteklerimden bahsetmem. Ona karşı duyduğum iyi şeyleri söylersem beni zayıf görebilir. Ona çok kızgınım ama üzülmesin diye söylemiyorum, sorun çıkmasın diye kendi ihtiyaçlarını ifade etmiyorum gibi cümlelerden bazıları size uygunsa şemaların sizin duygu, düşünce ve davranışlarınıza etkisi gittikçe artmıştır. Şemalar hayatımıza etkilerinden en önemlisi kendini açmayı engellemeleridir.

5. Her şey sanki bir tekrardan ibaret.
Sanki bazı düşünceler beni teslim almış ve onlar beni yönlendiriyor diyorsanız bu yine bir şema etkisi çünkü şemalar ruhsal yapımıza derinlemesine kök salan güçlü değişmesi zor kalıplardır. 

Kendilerini sürdürme eğiliminde oldukları için tercihlerimize çok ciddi etkide bulunarak kendilerini besleyen kişi ve olaylarda buluruz kendimizi. Böyle bir durumda şu cümle size çok tanıdık gelir 'yine yanlışı seçtim hem de bile bile'  ama kendimi engelleyemiyorum. 

Kitap okuyorum elimde geleni yapıyorum hatta bir ara psikolog desteği de aldım ama bir şey değişmedi diyorsanız bu çok normal çünkü şemalar kısa dönemli yöntemlerle değişmeleri oldukça zordur. Daha istikrarlı olmaya ihtiyacınız var.
6. O olaydan sonra her şey başladı.
Travmatik olaylar ya da bizi derinden sarsan yaşantılar bazı duygu ve düşünce kırılmalarına neden olarak şemaları harekete geçirirler böylelikle geçmiş başka anılarla desteklenerek bizi daha zorlayabilirler.

Bu yazı toplam 7514 defa okunmuştur.
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu yazıya henüz yorum eklenmemiştir.
Yazarın Diğer Yazıları
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim