• BIST 9693.46
  • Altın 2509.849
  • Dolar 32.5726
  • Euro 34.779
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 16 °C

Binlerce yıllık tarihin izlerini taşıyan alanda kazı çalışmaları sürüyor

Binlerce yıllık tarihin izlerini taşıyan alanda kazı çalışmaları sürüyor
Dersim'in Pertek ilçesine bağlı Tozkoparan (Tanz) köyünde yer alan ve binlerce yıllık tarihin izlerini taşıdığı değerlendirilen höyüğün, köy yerleşim alanında kalması ve tahribata uğraması nedeniyle başlatılan kurtarma kazıları devam ediyor.

Doğu Anadolu'da önemli bir kazı çalışması olan ve Dersim'de de ilk olma özelliği taşıyan kazı  Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Valilik  destekleri ile üç aydır devam ediyor.

Höyükte yapılan kazılarda şuana kadar çocuk iskeletinin yanı sıra çok sayıda çömlek parçası, obsidiyen, ok ucu, kemik ve taştan alet tarihe ışık tutacak.

Kentte 1968 yılından sonra ilk defa bilimsel metotlar kullanılarak yapılan kazı çalışmalarında antropolog, arkeolog, sanat tarihçi ve stajyer öğrencilerden oluşan yaklaşık 15 kişilik ekip görev alıyor.

Fırça ve spatula yardımıyla bulunduğu yerden çıkarılan iskelet parçaları, Tunceli Müzesi'nde koruma altına alındı.

6 yıldır yüzey araştırması çalışmalarının sürdürüldüğü Dersim'de Alt Paleolitik dönemden itibaren olan tüm arkeolojik dönemleri tespit edildi.

Dersim'de yapılan kazı çalışmasının başladığı Tozkoparan(Tanz) köyü de vatandaşlar tarafından da ziyaret edilmeye başlandı.

Arkeolojik çalışma alanını ziyaret eden vatandaşlardan Hüseyin Kaya, "Burası benim çocukluğumun geçtiği bu alanda çocukluğumda oyun oynardık, ama burada tarihi eserlerin gömülü olduğunun farkında değildik çünkü öyle bir bilince sahip değildik. Burada kazı çalışması yapıldığını duyduk ve köye geldim kazı yerini inceledik. Köyüm adına sevinç duydum ancak burada yaşayan hiçbir köylü tarihin yattığını bilmiyordu "dedi.

Nurcan Beyaz, "Bu kazı memleketimize hayırlı olsun, bu çalışma iyi olmuş "diye konuştu.

Tunceli Müzesi Müdürü Kenan Öncel, "Birçok açıdan Tunceli için referans oluşturabilecek bir kazı, biz höyükteki tahribatın yoğun olduğu bölgede sondaj kazıları ile başladık bu alanda yaptığımız kazılarda milattan önce 5 binlere kadar indik. Bölge için Doğu Anadolu için önemli bir referans oluşturabileceğini düşünüyoruz. Yine kazıda Geç Kalkolitik dönem ve son günlerde Ubeyd Kültürüne ait bulgular ele geçirdik. Yine açtığımız sondajlardan birinde ise Kalkolitik Çağa ait yaklaşık 6 bin yıl öncesine ait bir çocuk mezarı bulduk, mezarın baş kısmında bir tahribat vardı. Onu olduğu yerden kaldırdık ve müzemize getirdik. Müzede onun çalışmalarını yapıp bakanlığımızın doğrultusunda yerlerini alacak. Bu alanda bulduğumuz eserlerin, seramiklerin hepsini müzeye taşıdık ve bakımlarını yapıyoruz. Envantere girecek eserler Tunceli Müzesi'ni zenginleştirecek ve sergilenecek” dedi.

Haber: Kenan Korkmaz

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim