• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • Tunceli 15 °C

Beklenen kar yağmayınca vatandaşlar tedirgin oldu!

Beklenen kar yağmayınca vatandaşlar tedirgin oldu!
Dersim merkez ve ilçelerinde kar yağışının bu yılda beklenenin altında gerçekleşmesi nedeniyle vatandaşlar tedirginlik yaşıyor.

Daha önceki yıllarda kar kalınlığının 5 metreyi bulduğunu belirten vatandaşlar, yağışlarda her yıl düzenli olarak azalma yaşandığını söylüyor.


Dersim’de kış mevsimin en uzun geçtiği ve kar’ın  6 ay yerde kaldığı Ovacık ilçesinde tarım ve hayvancılık yapan vatandaşlar, kar yağışında yaşanan azalış nedeniyle fasulye ve buğday ekiminin zorlaştığına dikkat çekiyor.


Önceki yıllarda kar kalınlığı 5 metreye ulaşan ilçede son dört içerisinde Dersim’de baraj projelerinin hayata geçirilmesi ve iklimsel nedenlerden ötürü kar yağışında önemli oranda düşüş yaşanıyor.
Dersim’de tarımın ve kaynak sularının kar yağışı sayesinde canlı kaldığını belirten vatandaşlar, Aralık ayının ortalarında olunmasına rağmen istenilen kar yağışının yaşanmadığını ifade ediyor.
Ovacık ilçesine bağlı Kedek köyünde tarım ve hayvancılık ile geçimini sağlayan Murat Keser, “Daha önceki yıllarda bu memlekette çok kar yağdığı için bereket olurdu, biz buğday ekerdik, fasulye ekerdik ve birçok mahsul çıkarırdık. Barajlar yapıldığı için artık kar yağmıyor, kar yağmadığı için de biz tarım ve hayvancılık yapanlar kazanamıyoruz ”dedi.


Bülent Yel ise,“Önceden 4-5 metre kar yağardı, son zamanlarda 1 metre ya da yarım metre kar yağıyor. Çeşmelerden sular akmıyor. Bunun nedeni barajların yapılmasıdır ve iklimin değişmesindendir. Şimdi kar yok”


Kar yağışının tarımı olumsuz etkileyeceğini belirten Sedat İnan, “10 yıl önce bizim memleketimizde 5 metre kar yağıyordu. 3 yıldan beri kar yağmıyor. Bu şekilde giderse kuraklık gelecek, kuraklık gelirse fasulye ekemeyeceğiz. Buranın özelliği kar yağmasıdır, kar yağmazsa çok kötü olur”
90 yaşındaki Beser Yılmaz’da, “Bizim zamanımızda çok kar yağıyordu, yollar kapandığı için bir yere gidemiyorduk aç ve susuz kalıyorduk”


Kar yağmazsa kuraklık tehlikesi yaşanabileceğini, ekinlerin bereketli olmayacağını düşünen Ovacık halkı,  daha fazla kar yağışının olmasını bekliyor.
 

Haber: Ali Haydar Gözlü

 

dersimde-kar-yagisi-tedirginligi-(3).jpgdersimde-kar-yagisi-tedirginligi-(4).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim