• BIST 8766.62
  • Altın 2234.833
  • Dolar 32.3364
  • Euro 35.1115
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 6 °C
  • Tunceli 9 °C

Başkan Maçoğlu:Dersim Türkiye ve dünyaya model olacak

Başkan Maçoğlu:Dersim Türkiye ve dünyaya model olacak
Türkiye'nin ilk komünist Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu'nun, Dersim'de belediye başkan adayı olması, başta HDP olmak üzere CHP ve AK Parti'nin seçim dengelerini değiştirdi.

Sosyalist Meclisler Federasyonu(SMF) ile HDP arasında Dersim Belediye başkanlığı için uzun zamandan beri görüşmeler devam ediyordu, bu görüşmelerin sonlandırılması sonucu  SMF Dersim adayını Mehmet Fatih Maçoğlu olarak açıkladı.

SMF,  Dersim merkez için Maçoğlu'nu, Mazgirt Belediye Başkan Adayı Derya Öz, Pülümür Belediye Başkan Adayı Birgül Çiçek Ateş, Hozat Belediye Başkan Adayı Yılmaz Cesur ve  Ovacık Belediye Başkan Adayı Hayati Güngören'i gösterdi.

Birçok belediyelerine kayyım atandığını ve bu süreçte SMF'nin Dersim için aday olarak Maçoğlu'nu açıklaması HDP cephesinde Maçoğlu'na yönelik eleştirilere neden oldu.

Dersim'de HDP ve SMF arasında başlayan ittifak sürecinin başarısızlıkla sonuçlanması sonrası tartışmalar ise devam ediyor.

SMF'nin Dersim Belediye Başkanı adayı Mehmet Fatih Maçoğlu, tartışmaların farklı bir alana çekilmemesi için ittifak sürecine ilişkin kurumun açıklama yapacağını söylüyor.

Maçoğlu, neden Dersim'de aday olduğunu, belediye başkanı olması halinde neler yapacağını, HDP ve SMF ittifakının neden gerçekleşmediğini açıkladı.

"Halkçı bir belediye örneği, katılımcı bir belediye modeli ve şeffaf bir belediye örneğini Dersim merkezde de göstereceğiz" diyen Maçoğlu, sözlerine şunları ekledi:

“Devrimci halkçı yönetim programı bir bölgenin tamamına doğasına hayvanına bitkisine ve sokağına söz söyleme programıdır. Bu program Ovacık'tan yüz bulmuş görünüyor olsa da esas, Terzi Fikri'nin Ordu Fatsa'da bize öğrettiği, Mehdi Zana'nın Diyarbakır'da kadını yönetime koymasıyla bize öğrettiği, yine Hozat, Mazgirt'ten ve sonra da Ovacık ilçesinde vücut bulduğu bir anlayıştı. Üretim ilişkiler meselesi o bölgedeki fizibilite raporları çıktıktan sonra toplumsal ekonomik, istihdam sorunun yüz bulduğu ve biz sosyalistlerin ve devrimcilerin söz söyleyebildiği bir anlayıştı. Üretim alanlarımızı genişlettik, bugün üretim istediğimiz alana doğru, istediğimiz seviyeye doğru ilerliyor. Kooperatifleşmelerimiz yapabildik, kooperatifteki kadın ayağını örgütleyebildik. Bugün alanlarda sadece üretim yapan değil, tam tersi kendi torbasını, kendi çantasını yapabilen, kadının artık kendisini örgütleyebildiği ve ekonomik özgürlüğüne kavuştuğu bir anlayış oluştu.”

"Doğruyu bulduk"

Belediye Başkanlığı görevine geldikten sonra ilçenin ekonomik hayatının kötü olması nedeniyle üretime yöneldiklerini belirten Maçoğlu, şu ifadeleri kullandı:

"Ovacık’ta toprağa dokunduk, halka dokunduk, Ovacık'ta çevreye dokunduk, söz söyleyebildik, eksiklerimiz de vardı, hatalarımız vardı ama doğruyu bulmak için bunları yaptık. Bugün gerçekten de Ovacık'a akan bir artı değer yaratılmaya başlandı. 20 üretici ile başladık bugün 500-600 üretici oldu. 25-30 ton ile başladık şimdi 400-500 ton üretim oldu. İnsanlar artık yarattığı artı değerin karşılığını almaya başladı. Onun buralarda Dersim'in içinde olduğu merkezileştiği ve 7 ilçenin içinde buranın üzerinde birleştiği bir üretim ilişkisini geliştirmek istiyoruz. Yani buradaki özellikle makineleşme, fabrikalaşma ve atölyeleşme çalışmalarını merkezi bir hale getirmeye çalışıyoruz. Laboratuvarı açıp toprak analizini kadar her şeye dokunan bir anlayışı, yönetim biçimini geliştirmek istiyoruz."

 

 

"Halka yalan söylemeyeceğiz"

Dersim'de belediye başkanlığını kazanması halinde 7 ilçe ile birlikte hareket edeceğini kaydeden Mehmet Fatih Maçoğlu, “Bu coğrafyayla ilgili raporlar tutuldu, temel ihtiyaçlarının ne olduğu biliyoruz. Sosyal belediyecilik yapacağız, biz halka yalan söylemeyeceğiz, halkın meclislerini oluşturacağız ve kendimizi yöneteceğiz. Biz aslında merkezileştirilen bir Dersim oradan da tüm Türkiye halkına söz söyleyen ve oraya dair modellesen bir anlayışı gerçekleştirmek istiyoruz” dedi.

"Dersim tüm Türkiye ve Dünyaya model olacak"

Üretim ve yönetim anlayışıyla insanları kucaklayacaklarını belirten Maçoğlu, şunları söyledi:

"Dışardan buraya geleni dışarıda görmeyen, ötekileşmeyen ve tüm Türkiye halklarıyla buluşan bir anlayışı gerçekleştirme projesidir, yani sosyalist  bir anlayıştır. SMF bundan kaynaklı aslında Türkiye halklarına dair  söz söylüyor, SMF bundan  dolayı sözün yetkinin ve kararın halka olduğunu söylüyor, biz de bunun farkındalığıyla hareket ediyoruz. Bu şöyle bir şey değil; Ovacık'ta bir başarı sağladık hadi oradan bir üste çıkalım, böyle değil. Bu ilin modelleştiği, bu ilin kendi üretiminden yönetimine kadar söz sahibi olduğu ve buradan temel ihtiyaçlarını karşılayabilecek bir anlayışın örgütlendiği bir durumdur. Bu bizim sadece küçük bir bölgede kendi hayalleriniz gerçekleştirdiğimiz değil, bu ülkede mümkünse bu dünyaya dair hayallerimizin gerçekleştiği bir anlayışın örgütlenme biçimidir. Dersim, tüm Türkiye'ye model olacak Dersim tüm Türkiye haklarıyla buluşacak ve önümüzdeki dönem buraya dair halkıyla birlikte söz söyleyen, projelerini gerçekleştiren ve temel acileyet durumuna göre de hizmet eden bir anlayışı örgütlemek istiyoruz.

Biz toplumdan kendini akıllı gören bir anlayış değiliz. Halkı kendisine öğretmen olarak gören bir anlayışız. Dersimde sokağa dair sözümüz var, yeşil alan dair sözümüz var, dışardan turist olarak gelen ve buradaki kültürel değerleri görmek isteyenlere dair sözümüz var, yine burada makineleşmenin, sanayileşmenin sonucu alanların rant alanı haline getirilmesine dair sözümüz var. Biz buradaki üretimi atı değerin, bu topluma dönebilen bir anlayışa sahibiz.”

"HDP ve SMF iki dost kurum, seçim süreci dostane geçecek"

Dersim'de HDP ve SMF arasında yürütülen ittifak çalışmalarının olumsuz sonuçlanmasına yönelikte açıklama yapan Maçoğlu şunları söyledi:

“Dersim hassas bir yer, Dersim birçok devrimci kurumların yoğun olduğu bir yerdir. İttifak çalışmaları bir kurum üzerinden gitmiyor. Tüm kurumlara dair tartışma sürdürülen bir anlayış, bizim kurumları eşit görürüz. Bu süreç içerisinde de merkezi bir ittifak tartışması sürdü, merkezi ittifak sonrasında da bu ittifak gerçekleşmediyse bunu kurum anlatacak.

 

En son bu ittifakın iki dost kurumun en azından biz ve HDP arasında iki dost kurum arasındaki seçim sürecinin,  bir dostane, bir karnaval ve şölen şeklinde gideceğine hiç şüphem yok. Çünkü dost kurumlarla yaptığımız görüşmelerde böyle bir kanı söz konusudur. Dersim halkı aydın, vicdanlı ve iyi bir halktır. Dersim halkı üç dönemdir demokrasi kuvvetlerini destekliyor ve iktidarlaştırıyor. Ben dört dönem, beş dönem daha iktidarlaştıracağından hiç şüphem yok.

Devrimci kurumlar yeter ki halkına dokunabilsin, yeter ki halkına güvensin, biz gerçekten Dersim halkına güveniyoruz, kazanıp kazanmaması meselesi değil, bu halk ayrı bir halk ve vicdanlı bir halktır. İttifak neden gerçekleşmediği konusunda önümüzdeki günlerde kurumumuz gerekli açıklamayı yapacak.”

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim