• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 11 °C

Başkan Maçoğlu ve Dersimlilerden Kırmancki seçmeli ders çağrısı

Başkan Maçoğlu ve Dersimlilerden Kırmancki seçmeli ders çağrısı
Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, ana dilin önemine vurgu yaparak öğrenci ve ailelere, Kırmancki (Zazaca) dersini seçmeli ders olarak tercih etme çağrısında bulundu.

“Kaybolma tehlikesi” altında olduğu bilimsel raporlara konu olan Kırmancki’nin (Zazaca) yaşaması için Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu ve vatandaşlar,  21 Ocak'ta sona erecek olan seçmeli dersler için ailelere çocuklarının ana dilini seçmesi için çağrı yaptı.

Türkiye'de ortaokullarda seçmeli dersler kapsamındaki Kürtçe derslerin tercih edilmesine yönelik seferberlik sürerken, Kırmancki (Zazaca) en çok konuşulduğu Dersim'de de vatandaşlar herkesin diline sahip çıkması gerektiğini belirtiyor.

UNESCO'ya göre, dünya üzerinde kaybolmakta olan dillerden 18 tanesi Türkiye'de bulunuyor. Bu diller arasında Kırmancki (Zazaca) da bulunuyor.

Türkiye’deki ortaokullarda 21 Ocak'ta sona erecek olan seçmeli ders başvuruları ile ilgili Rûdaw aracılığıyla çağrıda bulunan Dersim Belediye Başkanı Mehmet Fatih Maçoğlu, "Dilimiz bizim inancımızdır. Dilimiz zor durumda, biz istiyoruz ki toplumumuz diline sahip çıksın, dilimiz bu dünyada yok olmak üzere ve zor durumda. Okullarda seçmeli ders var. Ailelerimiz çocuklarına okullarda Zazaca dersini seçtirsinler. Bu dile sahip çıksınlar, çocuklarımız bu dili unuttular ve konuşmuyorlar. Biz bu dili konuşmalarını ve sahip çıkmalarını istiyoruz" diye konuştu

Dilin yaşaması için önce ailede konuşulması gerektiğini ifade eden vatandaşlar da, herkesin diline sahip çıkması gerektiğini belirtiyor.

Dersimli Nimet Koç, "Çocuklar Zazaca öğrendi mi, İngilizce de öğrenir, Türkçe de öğrenir diğer dilleri de öğrenir. Önce kendi dilini öğrenmesi gerekiyor, kendi dilini öğrendiği zaman asla unutmaz. Çocuklar okula gittiler çok hızlı bir şekilde Türkçe de öğrendiler ama kendi dillerini unutmadılar. Herkes kendi diline sahip çıksın anne babalar çocuklarına öğretsin ve 21 Ocak da bu dersi seçsinler" diye konuştu.

Aysel Mencik de, "21 Ocak'ta seçmeli ders sona eriyor. Anne babalar çocuklarına bu dili öğretsin ve bu dersi seçsinler. Benim de iki çocuğum var, kendi dillerini öğretemedim bu büyük bir hata. Bundan sonra elimden geldiğince anadillerini öğreteceğim. Dilimiz güzeldir, kültürümüzdür. Dil elden giderse her şey elden gider" dedi.

Bülent Yüksel, "Dilimize sahip çıkalım. Dünyada 18 dil kaybolmak üzere bizim dilimiz de tehlikede. Baskılara karşı direnelim, cesur olalım bizim dilimiz de değerlidir, şiir yazılıyor, türküler yapılıyor. Değerini bilelim ve sahip çıkalım" şeklinde konuştu.

Türkiye'de Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı orta okullarda 2022-2023 eğitim ve öğretim yılı seçmeli derslerin tercih edilmesi süreci 3 Ocak'ta başladı.

Öğrencilerin tercih ettikleri dersleri 21 Ocak 2022'ye kadar okul müdürlüklerine bildirmesi gerekiyor.

Kenan Korkmaz

baskan-macogplu-ve-vatandaslardan-cagri-(3).pngbaskan-macogplu-ve-vatandaslardan-cagri-(2).pngbaskan-macogplu-ve-vatandaslardan-cagri-(4).pngbaskan-macogplu-ve-vatandaslardan-cagri-(5).png

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim