• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 11 °C
  • Tunceli 8 °C

Başkan Maçoğlu: Dersim Belediyesine gelen para kayyum dönemi borçlara gidiyor

Başkan Maçoğlu: Dersim Belediyesine gelen para kayyum dönemi borçlara gidiyor
İller bankasından gelen parayla kayyum döneminin borçlarının ödendiği Dersim Belediyesinin Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, zor şartlara rağmen halka hizmetlerini sürdüreceklerini söyledi.

Dersim’de İller Bankasından belediyeye tahakkuk edilen para kayyum dönemi yapılan borçlara gidiyor. Bu ay işçi maaşları belediyeye destek olan dostları ve S plakalı araç sahiplerinin borçlarını ödemesi sonucu yapıldı. Evrensel’e konuşan Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, zor şartlara rağmen halka hizmetlerini sürdüreceklerini söyledi.

Dersim Belediye Başkanı Fatih Mehmet Maçoğlu, 14 Mayıs’ta sosyal medya hesabından “İller Bankasından Belediyemize nisan ayında tahakkuk edilen pay 2 milyon 608 bin 255.85 TL. Bu paydan 1 milyon 446 bin 483.13 krediler için kesildi. (İller Bankası, Halk, Ziraat Bankası) Belediye hesabına net 1 milyon 161 bin 772.45 TL olarak yattı. Bu parayla işçi- emekçilerimizin nisan ayı maaşlarını ödedik. Mayıs ayına gelelim. Hal-i pürmelalimizi anlatalım. Mayıs ayı İller Bankasından belediyemize tahakkuk edilen pay 1 milyon 343 bin 732.56 TL. Bu paydan 1 milyon 274 bin 183.86 İller Bankası, Halk Bank tarafından kesildi” diye bir paylaşım yaptı. Maçoğlu yaptığı paylaşımda özetle mayıs ayı için belediyenin kasasında 69 bin 548 liranın olduğunu söyledi. Maçoğlu ile bu paylaşım üzerinden muhalif belediyelerin durumunu konuştuk.

 

"İKTİDAR KENDİ DIŞINDAKİLERİ YOK SAYIYOR"

Uzun zamandan beridir muhalif belediyelere karşı bir baskının olduğu çok açık. Pandemi sürecinde de gün yüzüne çıktı bu, yardım kampanyalarının engellenmesiyle, kayyum atamalarıyla... Bu durumu nasıl değerlendirmek gerekiyor?

Siyasi iktidar kendi iktidarını güçlendirmek için salgın sürecini kullanarak bir avantaja çevirmeye çalışıyor ve kendinden olmayan tüm kesimlere karşı engelleme, baskı ve soruşturma yöntemlerine başvuruyor. Bütün bunları iktidarın bizlerin geliştirdiği doğru politikaları engelleme ve bizim halkla buluşmamızın önüne geçme çabaları olarak görmek gerekiyor. Aslında iktidar kendi zayıflığının ve yanlış politikalarının gün yüzüne çıkmasından korkuyor bence. Bir yandan da ne yapılacaksa ben yaparım demeye çalışıyor ve diğer kesimlerin tümünü yok sayma girişiminde bulunuyor.

 

GELECEK AY MAAŞ ÖDEMELERİ BELİRSİZ

Geçtiğimiz gün, belediyenin hesaplarına dair bir paylaşım yaptınız sosyal medyadan. Bu paylaşıma göre mayıs ayı için belediyenin kasasında 69 bin 548 lira var. Nasıl olacak işçi maaşları diğer giderler?

Evet, bizden önce kayyum belediyesinin yapmış olduğu borçlar sebebiyle her ay İller Bankasından hesabımıza aktarılan para Twitter hesabımda bahsettiğim şekilde kesintiye uğradı. Bize destek olan dostlarımız ve belediyemize borcu olan S plakalı araç sahiplerinin borçlarını ödemesi sonucu bu ay da işçi ve emekçilerimizin maaşlarını ödeyebildik. Şöyle düşünürsek belediye halka hizmet vermek zorunda. Belediyeler bu borçlar altında halka nasıl hizmet verecek? Bu elbette ciddi bir sıkıntı fakat belediyeyi devraldığımız günden bugüne biz zaten çalışmalarımızı hep bu koşullarda sürdürdük ve sürdürüyoruz. İçinden geçtiğimiz zor koşullara rağmen halka hizmet etmek, politikalar ve çözümler üretmek zorundayız.  

 

GELECEK AY NASIL YAPACAKSINIZ?

Haziran ayının ödeneği de ayın ilk haftası belli olur. Muhtemelen İller Bankası payının yükseleceğini düşünüyoruz. Bu pay yükselse bile maddi açıdan zorlanacağız. Sadece bizim belediye değil çevre illerdeki belediyelerde de durum farklı değil. Ancak bizim ödeneğin bir kısmı kayyum döneminden kalan borçlardan dolayı kesiliyor. İller Bankası payı beklediğimiz gibi olmazsa en kötü ihtimalle maaşları ödeyemeyiz.

 

"ZOR KOŞULLARA RAĞMEN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ"

Belediye hesapları, muhalif belediyelere yönelik toplam baskıyı da düşününce çalışmalarınız mı engellenmek isteniyor? Nasıl, çıkmayı planlıyorsunuz bu cendereden?

Bahsettiğiniz gibi bu baskılar sadece bize özgü değil muhalif belediyelerin yaşadığı genel sıkıntılar bunlar. İller Bankasından belediyelere tahakkuk edilen payın büyük bir oranı bankalardan çekilen kredilere gidiyor. Belediyelerin bu şekilde çalışanlarının dahi maaşını ödemediği durumda halka hizmet noktasında yapacağı çalışmaların koşulları elbette güçleşiyor. Biz yerel yönetime geldiğimiz günden bu yana bu sorun vardı. Biz bugüne kadar kendi öz gücümüze dayanarak yani belediyemizin gelirleri ve dostlarımızın bize omuz vermesiyle çalışmalarımızı aksatmadan sürdürdük ve sürdüreceğiz. Bu zor koşullara rağmen ortaya koyduğumuz halkçı ve sosyalist perspektifle çalışmalarımızı yürütmek için elimizden geleni yapacağız.

Orhan KURUL
Dersim-Evrensel

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim