• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 14 °C

Baro: Temizlenmeyen mayınlar tehlike saçıyor VİDEO HABER

Baro: Temizlenmeyen mayınlar tehlike saçıyor VİDEO HABER
Baro, 4 yaşındaki Nupelda ile 8 yaşındaki ağabeyi Ayaz’ın patlayıcının infilakı sonucu hayatını kaybettiği Bilgeç köyünde incelemelerde bulundu.

Tunceli Barosu, İnsan Hakları Derneği(İHD),Dersim Dernekleri Federasyonu (DEDEF) ve  Emek Partisi (EMEP) yöneticilerinden oluşan heyet patlamanın yaşandığı Bilgeç köyüne bağlı Çakılçeşme mezrasında inceleme yaptı.

Baro, bölgede temizlenmeyen mayınlar ve patlayıcılar nedeniyle vatandaşların ölüm tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu belirtti.

Nupelda ve Ayaz Güloğlu kardeşlerinin hayatını kaybettiği olay yerinde bir süre inceleme yapan  heyet, olayın takipçisi olacaklarını söyledi.

Çatışma ve şiddet ortamından kaynaklı bu tür olayların yaşandığına dikkat çeken Baro Başkanı mayinli-alani-inceleme-(3).jpgKenan Çetin, “Kurum ve kuruluşlar olarak olay yerinde inceleme yapmak istedik. Olayı yürüten Savcı ile görüşme yaptık daha sonra olay yerine geldik. İlk izlenimiz şu, olay yeri yaşam mahalline çok yakın, olay yeri yaşam mahalline 15 ile 20 metre yakın bir yerde bulunuyor. Bir taş üzerinde olan bir şey daha çok taş üzerinde bir patlayıcı madde ama patlayıcının türü tabi ki olay yeri incelemesinin sonuçlarını açıklamasıyla ortaya çıkacak. Baro olarak bu olayın takipçisi olacağız. Bu olay bize bir kez daha gösteriyor ki bu olaylar bölgede ilk değil, Nupelda ve Ayaz olayı daha öncede coğrafyamızda yaşanan birçok olay gibi,  biz bunun son olmasını istiyoruz. Bu yüzden bölgenin şiddet ortamından arındırılarak karakol etrafındaki mayınların sökülmesi ve temizlenmesini istiyoruz”


mayinli-alani-inceleme-(4).jpgBaro avukatlarından Barış Yıldırım ise Dersim bölgesinde mayınların temizlenmemesinden ötürü ciddi sıkıntıların yaşanabileceği uyarısında bulundu.

Yıldırım, “Ülkemizin Birleşmiş Milletlere (BM) 2004 yılında sunduğu raporlara göre, 2004 yılında sunulan rapora göre ilimizde  10.557 kara mayını/anti-personel mayını bulunmaktadır.

Ülkemizin de taraf olduğu anti-personel mayınlarının imhasına dair Ottowa Sözleşmesine taraf durumda. Ottowa Sözleşmesine hükümlerine göre döşeli halde buluna mayınların sözleşmeye taraf olmasından kaynaklı 1 Mart 2004 yılından itibaren en geç 10 yıl içinde imha edilmesi gerekiyordu maalesef ilimizde Aktuluk Okulu çevresindeki mayınların imhası dışında ilimizde herhangi mayın temizlenme işi gerçekleşmemiştir. Mayınlar özellikle bulunduğu sahalar, bu tip kırsal sahalar, ilimizde son dönemde hayvancılık, yaylacılık ve arıcılık faaliyetlerin artış göstermesiyle birlikte özellikle 1994 yılında boşaltılan bu bölgelere insan gelmeye başladı. Mayınların bulunduğu sahalar çevrilmediği için ve gerekli tedbir alınmadığı için ciddi sıkıntıların yaşanabileceğini düşünüyoruz. Buradan yetkililere yaşam hakkının korunması adına bir an evvel bu mayınların temizlenmesi konusunda çağrı yapıyoruz”dedi.

  

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim