• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 20 °C

Baro: "Dersim’de cinsel suçlarda artış var!"

Baro: "Dersim’de cinsel suçlarda artış var!"
Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu verilerine göre, Dersim’de cinsel suçlarda önceki yıllara göre artış olduğu ve suç tipinin de genişlediği ortaya çıktı.

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu, 2021-2022 yıllarına ait şiddet raporu verilerine ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamada, geçmiş yılların verilerine bakıldığında, kentte cinsel suçlarda artış olduğu ve suç tipinin de genişlediğini belirtildi. Verilere göre, mağdur çocukların yaş aralığına bakıldığında başvurucu mağdur çocuk yaşının düştüğü, suça sürüklenen çocuk/sanık sayısının arttığı görüldü.

BARO KADIN VE ÇOCUK HAKLARI KOMİSYONU 2021-2022 ŞİDDET RAPORU DETAYLARI ŞÖYLE:

Dersim Barosu Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak; ilimiz merkezi ve ilçelerinde yaşanan ve İstanbul Sözleşmesi’nde tanımlanmış her tür şiddete yönelik olarak başvurular alarak mağdurlara hukuki yardım sağlamaktayız. Bu kapsamda, Baromuz bünyesindeki komisyonumuza 2021 ve 2022 yıllarında da çok sayıda başvuru yapılmıştır. Komisyon olarak sözlü, psikolojik, fiziksel ve bilhassa cinsel şiddete uğramış kadın ve çocuklardan gelen başvurular üzerine, iki yıl boyunca gelen başvuruların yargıya taşınması, yargıya taşınan hadiselerin soruşturma ve kovuşturma aşamalarının takip edilmesi hususunda gönüllülük esaslı görev üstlendik. Bu anlamda başvurularımızın gizliliğini esas alarak 2021 ve 2022 yıllarına ait başvurulara ilişkin istatistik verileri meslektaşlarımızın, kadın örgütlerinin ve tüm kamuoyunun bilgisine sunuyoruz.

VERİLER

2021 ve 2022 yılı boyunca komisyonumuza toplamda 28 başvuru yapılmıştır. Başvurucuların 15’i ergin, 13’ü çocuktur.

Her bir suç tipine göre komisyonumuza yapılan başvurular;

7 nitelikli cinsel saldırı,

7 cinsel istismar,

5 cinsel taciz,

2 yaralama,

3 hakaret,

4 tehdit,

3 şantaj,

5 kişiyi hürriyetinden yoksun kılma,

1 eziyet etme,

4 müstehcen yayınların üretiminde çocukları kullanmak,

1 özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek suçlarına ilişkindir.

Bazı başvurucuların birden fazla konuda şiddete maruz kalmış olup bu sebeple başvurular birden fazla suçu içinde barındırmaktadır.

Başvurulardan 8’i soruşturma aşamasında, 8’i kovuşturma aşamasında, 8’i istinaf aşamasındadır. 1 dosya Anayasa Mahkemesi başvuru aşamasında olup diğer 3 dosyamız ise kesinleşmiştir.

İstinaf aşamasında olan 8 dosyanın;

 

• 2’sinde sanık hakkında sarkıntılık yapmak suretiyle cinsel saldırıdan 2 yıl 6 ay hapis cezasına hükmedilmiştir.

• 1’inde mahkeme sanık hakkında nitelikli cinsel saldırı ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçuna ilişkin beraat kararı vermiş olup kasten yaralama suçundan sanık hakkında hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar vermiştir.

• 1’inde sanık hakkında nitelikli cinsel saldırı suçundan 15 yıl ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan 5 ay hapis cezasına hükmedilmiştir.

• 1’inde sanık hakkında çocukların cinsel istismarı suçundan 4 yıl 2 ay ve cinsel taciz suçundan 5 ay hapis cezasına hükmedilmiştir.

• 1’inde sanık hakkında tehdit suçundan beraat kararı verilmiştir.

• 1’inde kişisel verileri hukuka aykırı yaymadan 2 yıl 6 ay ve hakaret suçundan 120 gün adli para cezasına hükmetmiştir.

• 1’inde sanık hakkında özel hayata ilişkin görüntü ve sesleri ifşa etmek suçundan 2 yıl 13 ay 15 gün hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verilmiştir.

Kesinleşen 3 dosyanın;

• 1’inde sanık hakkında yaralama suçundan 1860 TL adli para cezası ve hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına hükmedilmiş olup karar kesinleşmiştir.

• 1’inde çocuğa karşı cinsel taciz suçundan 5 ay hapis cezası verilmiş ve devamında hükmün açıklanmasının geriye bırakılmasına karar verilmiş ve karar kesinleşmiştir.

• 1’inde sanık hakkında beraat kararı verilmiş olup başvurucunun istinaf etmemesi üzerine dosya kesinleşmiştir.

Başvurularımızın 1’inde sanık hakkında mahkeme sarkıntılık suretiyle çocuğun cinsel istismarı suçundan 5 yıl 2 ay 15 gün hapis cezasına hükmetmiş olup istinaf mahkemesi, esas yönden kararı kaldırarak yerel mahkemeye göndermiştir ve dosya hala devam etmektedir.

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalarda; olay tarihi esas alındığında başvurucuların en küçüğü 6 yaşında en büyüğü 64 yaşındadır. Şüpheli/suça sürüklenen çocuk/sanıkların en küçüğü 9 yaşında, en büyüğü 72 yaşındadır.

Komisyonumuz tarafından takip edilen cinsel istismar dosyalarındaki mağdurların 2’si 7 ve 8 yaşlarında 2 erkek çocuğu olup 11’i mağdur kız çocuğudur. Mağdur kız çocuklarının en küçüğü olay tarihinde 6 yaşında olup en büyüğü ise 17 yaşındadır.

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalarda yargılaması yapılan 8 suça sürüklenen çocuğun 1’i 9 yaşında, 1’i 10 yaşında, 1’i 11 yaşında, 1’i 12 yaşında, 2’si 16 yaşında olup 1’i 17 1’i ise 18 yaşındadır.

 

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalarda mağdurların eğitim durumu 16’sı öğrenci olmak üzere, 1’i ilkokul mezunu, 6’sı lise mezunu, 1’i ön lisans mezunu, 2’si lise mezunu, 2’sinin ise eğitim durumları bilinmemektedir.

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalarda sanıkların eğitim durumu 8’i öğrenci, 4’ü ilkokul mezunu, 4’ü ortaokul mezunu, 4’ü lise mezunu, 2’si lisans mezunu, 1’i yüksek lisans mezunu olmak üzere diğer sanıkların eğitim bilgilerine ulaşılamamıştır.

Komisyonumuz tarafından takip edilen başvuruların konusunu oluşturan suçların 16’sı il merkezinde, 4’ü Hozat ilçesinde, 8’i Pertek ilçesinde işlenmiştir.

Komisyonumuz tarafından takip edilen dosyalardan 3’ünde şüpheli/sanıklar tutuklu yargılanmakta, geri kalan dosyalarda ise şüpheli/sanıklar adli kontrol tedbirleri ile tutuksuz yargılanmaktadır.

DEĞERLENDİRME ve SONUÇ:

Kadın ve Çocuk Hakları Komisyonu olarak, ilimizde yaşanan her türlü şiddet olayına ilişkin yakından temas ederek mağdur haklarını korumak üzere büyük bir titizlikle çalışıyor ve suçların önlenmesi için hukuki tedbirler almaya gayret gösteriyoruz. Uzun yıllardır bu alanda çalışanlar olarak geçmiş yılların verilerine de baktığımızda, cinsel suçlarda bir artış olduğu ve suç tipinin de genişlediği gerçeğiyle karşı karşıyayız. Yine mağdur çocukların yaş aralığına baktığımızda da başvurucu mağdur çocuk yaşının düştüğünü, suça sürüklenen çocuk/sanık sayısının arttığını görmekteyiz. Sanıkların her eğitim durumundan kişilerden oluştuğu bu tabloda, mağdurların büyük oranda savunmasız kişilerden oluştuğu gözlemlenebilmektedir. Suçların ise 2 dosya dışında, mağdurların yakın çevrelerinde bulunan kişiler tarafından işlendiği açığa çıkmıştır.

Kentimizde yaşayan, cinsel dokunulmazlığı ve yaşam hakları ihlal edilen tüm kadınlar ve çocuklar ile velilerine 25 Kasım vesilesi ile istatistiki verilerimizi paylaştığımızı, raporumuz vesilesiyle de yalnız olmadıklarını ve komisyonumuzun bundan sonra da başvuru alarak takip etmeye ve sonuçlandırmaya gayret edeceğini bildirmek istiyoruz. Kadına ve çocuğa yönelik şiddetle mücadele mekanizmalarının aksamasına, şiddetle mücadeleye ilişkin yasal alanın daraltılmasına rağmen kadınlar ve çocuklar ile bizler mücadele etmekten vazgeçmedik, vazgeçmeyeceğiz. Umarız ki 2023 yılı, kentimizde kadınların ve çocukların cinsel dokunulmazlığına ve yaşam haklarına yönelik saldırıların ortadan kalkacağı ve şiddetle mücadeleyi engelleyecek politikaların üretileceği bir yıl olur.

HABER: KENAN KORKMAZ

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim