• BIST 9677.12
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • Tunceli 27 °C

Aysel Doğan'ın cenazesine katılmak isteyenlere müdahale edildi

Aysel Doğan'ın cenazesine katılmak isteyenlere müdahale edildi
Almanya'da tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitiren 2. Barış Grubu üyesi Aysel Doğan'ın cenazesi memleketi Dersim'e getirildi.

Polis, Doğan'ın cenazesine katılmak isteyenlere müdahale etti. HDP Milletvekili Alican Önlü yaralanırken, Özgür Dersim Gazetesi muhabiri Ozan Yıldırım polisin sıktığı gazlı tazyikli su nedeniyle fenalaştı.

Uzun süre kanserle mücadele eden 2. Barış Grubu üyesi Aysel Doğan, geçtiğimiz günlerde Almanya'nın Köln kentinde tedavi gördüğü hastanede yaşamını yitirdi. Sabah saatlerinde Köln'den Diyarbakır'a getirilen Doğan'ın cenazesi buradan da Dersim'e uğurladı.

polis-mudahale-(1)_1.jpg

SEYİTLİ KÖPRÜSÜ'NDE KARŞILAMA

Doğan'ın cenazesi Seyitli Köprüsü'nde aile bireyleri, yakınları ve dostları tarafından karşılandı. Karşılamanın ardından Doğan'ın cenazesi Cumhuriyet Mahallesi'ndeki evine götürülmek üzere yola çıkarıldı. Ancak Aktuluk Mahallesi'ndeki polis kontrol noktasında konvoy ve cenaze aracı durduruldu. Cenazenin Cumhuriyet Mahallesi'ndeki eve getirilmesine polisler tarafından izin verilmedi. Polis cenazenin Asri Mezarlığı'na götürülmesini istemesi üzerine kontrol noktasında yüzlerce kişi oturma eylemi başlattı. Ardından cenazeye katılmak isteyenlere gazla ve tazyikli suyla müdahale edildi.

polis-mudahale-(3)_3.jpg

ÇOK SAYIDA KİŞİ YARALANDI

Aralarında HDP Milletvekili Alican Önlü ve HDP il yöneticilerinin de bulunduğu çok sayıda kişi yaşanan arbede ve müdahale sırasında yaralandı. Alican Önlü bir süre ambulansta tedavi edildikten sonra hastaneye sevk edildi. Yapılan müzakereler sonucunda cenazenin eve götürülmesinden vazgeçildi. Cenazenin doğrudan mezarlığa götürülmesi kararlaştırıldı.

polis-mudahale-(4)_4.jpg

İKİNCİ MÜDAHALE BURADA

Aysel Doğan'ın cenazesi belediye mezarlığına götürülürken polis tarafından yeniden müdahale edildi. Sütlüce yol ayrımında bulunan polis kontrol notasında mezarlığa aile dışında kimsenin giremeyeceği söylendi. Ardından polis cenazeye katılmak isteyenlere tazyikli su ve gazla ikinci kez müdahale etti. Astım hastalığı olduğu öğrenilen  Özgür Dersim Gazetesi muhabiri Ozan Yıldırım polisin sıktığı gazlı tazyikli su nedeniyle fenalaştı.

polis-mudahale-(5)_5.jpg

AYSEL DOĞAN KİMDİR?

1953 Dersim doğumlu Doğan, değişik dönemlerde toplamda 17 yıl cezaevinde tutuldu. Gazi Üniversitesi beden eğitimi bölümünden mezun olan Doğan, ilk olarak 1980 darbesinde tutuklandı. 1990 Mayıs ayında Dersim'de tutuklanan Doğan, Erzincan'da 11 ay tutuklu kaldı. Cezaevinden çıktıktan sonra 1991 genel seçimlerinde Dersim'de bağımsız aday oldu ve Dersim'de en çok oyu almasına rağmen Meclis'e gitmesine izin verilmedi. Doğan, o tarihten sonra "Avrupa'ya iltica" etti. Avrupa'da bulunduğu dönem boyunca KNK üyeliği de yapan Doğan, 2. Barış Gurubu üyesi olarak Avrupa'dan gelen heyet içerisinde yer aldı. Doğan, Türkiye'ye adım attığı gibi grup üyeleriyle birlikte tutuklandı. On yıl hapis cezasına çarptırıldı. Bu süreçte Malatya ve Elbistan hapishanelerinde kalan Doğan, 2009 yılında cezaevinden çıkar çıkmaz, siyasi çalışmalarına devam etti. Dersim Alevilik İnanç ve Kültür Akademisi Derneği'ni kurarak dernek bünyesinde çalışmalar yürüttü. Doğan, KCK operasyonunda gözaltına alınarak 28 Eylül 2011 tarihinde çıkarıldığı Malatya Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemesi'nce tutuklandı. Bir yıllık tutuklu yargılanmanın ardından 18 yıl ağır hapis cezasına çarptırılan Doğan, cezaevlerinde 2012 yılı sonbaharında ölüm orucu eyleminde yer aldı. Özel Yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinin kapatılmasının ardından 2014 yılında Yargıtay'da görülen Doğan'ın davası, yeniden örgüt üyeliğinden yargılanması talebiyle bozuldu. Yumurtalık kanserine yakalanan Aysel Doğan, avukatların sağlık sorunları nedeniyle yaptığı başvuru sonucunda Mayıs 2015'te tahliye edildi.

Caner Aktan

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim