• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 18 °C
  • Tunceli 23 °C

Almanya Parlamentosu önünde Dersim için açıklama

Almanya Parlamentosu önünde Dersim için açıklama
Dersim’deki orman yangınlarına dikkat çekmek amacı ile aralarında akademisyen, yazar, sanatçı, siyasetçi ve demokratik kitle örgütü temsilcilerinin bulunduğu grup, Berlin’deki Federal Almanya Parlamentosu önünde basın açıklaması yaptı.

Dersim’deki orman yangınlarına dikkat çekmek amacı ile Berlin’de bulunan Federal Almanya Parlamentosu önünde toplanan yurttaşlar, Türkçe ve Almanca yazılı “Munzurda barajlara hayır, Dersim onurdur onuruna sahip çık” pankartı açarak Dersim fotoğraflarının olduğu dövizler taşıyıp sloganlar attı.

Yapılan basın açıklamasına HDP Eş Başkanı Sezai Temelli, HDP milletvekilleri Alican Önlü, Mithat Sancar, Almanya Sol Parti Milletvekili Gökay Akbulut, senarist Barış Pirhasan, gazeteci Hayko Bağdat,Dersimli boksör İsmail Özen ve akademisyen Nevra Akbulut’un da aralarında bulunduğu çok sayıda yurttaş katıldı.

Hayko Bağdat’ın okuduğu ortak açıklamada Dersim’de ormanların yaz boyunca operasyonlar gerekçe gösterilerek ateşe verildiği ve Valilik kararıyla söndürülmesine engel olunduğu ifade edildi. Uluslararası kamuoyuna duyarlılık çağrısı yapılan açıklamada doğaya ve canlılara yönelik suçların son bulması ve sorumluların yargılanması talep edildi.

Açıklamadan sonra konuşan HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli, Dersim’de orman yangınlarının bilerek söndürülmediğine vurgu yaparak, Dersim’in planlı ve programlı bir saldırıyla karşı karşıya olduğunu belirten Temelli, “Orman yakmak savaş politikasıdır. Gerekli olan bu değil, barış ve demokratik çözümdür” dedi.

“ORMAN BÖLGESİNE GİDİŞİMİZ ENGELLENDİ”

Dersim Milletvekili Alican Önlü,  heyet olarak Dersim’e gittiklerini ancak kolluk güçleri tarafından yangın bölgesine geçmelerine izin verilmediğini belirtti. Almanya’ya çağrıda bulunan Önlü, “Alman hükümetinden beklentimiz Türkiye hükümeti üzerinde baskı uygulamalarıdır. Almanya’nın da Avrupa’nın da çıkarı demokratikleşmiş Türkiye’dedir. Sorunlarını çözmemiş bir Türkiye, Almanya’ya da zarar verir” diye konuştu.

Öte yandan Sezai Temelli, Mithat Sancar, Feleknas Uca ve Alican Önlü’den oluşan HDP heyeti, Alman yetkililerle bir dizi temasta bulunacak. Bugün siyasi partileri ziyaret eden heyetin programında hükümet temsilcileriyle görüşmek de yer alıyor.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim