• BIST 9067.22
  • Altın 2324.344
  • Dolar 32.3615
  • Euro 34.924
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 15 °C
  • Tunceli 13 °C

Aleviler, Yargıtay kararının hayata geçirilmesini istiyor

Aleviler, Yargıtay kararının hayata geçirilmesini istiyor
Yargıtay, cemevlerinin de ibadethane olduğuna ve elektrik faturalarının da diğer ibadethaneler gibi devlet tarafından karşılanması gerektiği kararını aldı.

Alevilerin cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin yürüttüğü hukuk mücadelesi uzun yıllardan beri sürüyor.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM) 2014 yılında cemevlerinin ibadethane olduğuna ilişkin verdiği kararın ardından bir kazanım da Yargıtay kararı ile geldi.

Cem Vakfı’nın açtığı davada Yargıtay, cemevlerinin ibadethane olduğunu, diğer ibadethaneler gibi elektrik faturalarının da devlet tarafından karşılanması gerektiğine hükmetti.

Alevi nüfusunun en yoğun olduğu Dersim’de Alevi dedeleri ve vatandaşlar, daha önce de Aleviler lehine verilen kararların hayata geçirilmemesinden ötürü bu karara şüpheyle bakıyor.

Yargıtay tarafından alınan kararın çok hızlı bir şekilde uygulanması gerektiğini belirten Dersim Cemevi Başkanı Ali Ekber Yurt, kararın uygulanmaması halinde Alevi vatandaşlarda büyük kırılmalar yaşanacağına dikkat çekti.

 

Konuya ilişkin konuşan Ali Ekber Yurt, şunları söyledi:

“Yargıtay, bugün aldığım habere göre daha önce hali hazırda AHİM’in vermiş olduğu bir kararı onadı ve kabul etti. Kararda cemevlerinin yasal statüde olduğu, cemevlerinin ibadethane olduğu ve giderlerinin diğer ibadethaneler gibi devlet bütçesinden karşılanması gerektiği yönünde karar aldı. Tabi bu bizim için sürpriz olmadı. Çünkü daha önce hukukta alınmış kararlar ama bizim bu kararların uygulanması noktasında bir beklentimiz var.

Aleviler olarak isteriz ki bu işler hiç Yargıtay’a, hukuka gitmeden, bizzat bu ülkeye yönetenler ve iktidar tarafından bu hak tanınmış olsun. Artık bu karar bir gerekliliktir, bu kararların tanınması gerekiyor. Çünkü bu konuda Alevilerin gönülleri hala yaralıdır. Cemevleri, Alevilerin ibadethanesidir, bu ne hukuken ne de kanunla ispata gerek yoktur. Bu insanlar burayı ibadethane olarak görüyorsa ve kendi ritüellerine göre ibadet ediyorlarsa devletin de tartışmadan bunu dikkate alması geriyor. En kısa sürede devleti yönetenlerden beklentimiz bu iş için gerekli yasal düzenlemeler yapılsın ve bu iş çözüme kavuşsun istiyoruz.”

Almanya Alevi İslam Birliği Dedeler Kurulu Başkanı Hüseyin Yıldız ise, “Türkiye’de Yargıtay cemevleri için ibadethane kararı verdi. Bu karardan sonra devlet, cemevlerinin elektrik  ve su parasını karşılaması gerekiyor. Biz kaç yıldan beri bunu istiyoruz ve bunun mücadelesini veriyoruz. Aleviler de bu ülkenin parçası ve bu topraklarda yaşıyor”dedi.

Yargıtay’ın cemevi ile ilgili kararını olumlu bulan Alevi vatandaşlar, Alevilerin de diğer inanç grupları gibi bütün haklardan yararlanması gerektiğini vurguluyor.

İpek Deniz adlı vatandaş, “Bu karar çok iyi bir karar, iyi ki bu karar çıktı. Alevilerin yeri cemevidir. Cemeevi suyu ve elektriği parasız hale getirilsin, çalışanlarının maaşı verilsin” diye konuştu.

Fatma Güngör ise, “Cemevimizin suyu ve elektriği parasız hale getirilsin, ben bu cemevi yapıldığından bu zamana kadar gönüllü bir şekilde çalışıyorum ama burada çalışanların hakkı verilsin ve insanlar buraya rahat bir şekilde gelsin, biz de istiyoruz ki cemevimiz düzenli bir şekilde olsun ve biz insanlara hürmet edelim”ifadelerini kullandı.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim