• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 24 °C
  • Tunceli 21 °C

Aleviler Sivas’ta yakılanların yasını tutuyor

Aleviler Sivas’ta yakılanların yasını tutuyor
Sivas'ta 2 Temmuz 1993'te çıkan olaylarda hayatını kaybedenler için Aleviler halen yas tutuyor.

33 kişinin otelde yakılarak öldürülmesinin üzerinden 26 yıl geçmesine rağmen olayın halen tam anlamıyla aydınlığa kavuşturulmaması ve devletin Alevilere yönelik bir adım atmaması, Alevi toplumunda kırgınlık yaratmış durumda.
Türkiye’de Alevi nüfusunun en yoğun yaşadığı Dersim’de vatandaşlar ve Alevi dedeleri 1993 ‘de Sivas Madımak benzeri olayların artık yaşanmasını istemiyor.
Sivas olaylarının 26.yılı nedeniyle açıklamada bulunan Cemevi Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ekber Yurt, “26 yılda çok şey yaşandı, mahkemeler ve  yargı süreci tamamlandı. Aleviler yargı süreçlerinin sonunda maalesef hayal kırıklığı yaşadı, beklenen cezalar verilmedi, istenilen sonuçlar alınmadı. Bütün bunlar yetmezmiş gibi olayla suçlanan insanların mağduriyetinden bahsedildi, acı olanda buydu. Sanki insanların yakılması haklıymış gibi onlara haklılık payı çıkarılmak istenirmiş gibi devletin en üst makamlarında açıklamalar oldu. Bu belki de ikinci bir Sivas ateşi oldu, bu yüreklerde ve gönüllerdeki yangını daha da alevlendirdi. ”dedi.

“CUMHURBAŞKANI SİVAS OLAYLARI İÇİN BİR MESAJ YAYINLASIN”
Alevilere yönelik ötekileştirici ve ayrıştırıcı politikaların halen devam ettiğine dikkat çeken Yurt, “Bugün 26 yıl geçmiş hukuki süreçler kapanmış ama insanları rahatlatacak adımlar atılamaz mı atılabilir. Neden bugün Türkiye Cumhuriyetinin Cumhurbaşkanı yaşanılan Sivas olayları için yarın bir mesaj yayınlamasın,  neden bir kınama mesajı yayınlamasın, toplumda bir birlik beraberlik çağrısı, Sivas’ta yaşanan olayın acısını, sıkıntılarını dile getiren bir paylaşımı sosyal medya ve televizyon ekranlarında yapmasın. Umudumuz var mı sorarsanız umudumuz yok”

“ALEVİLERİN KIRGINLIĞI ÖFKEYE DÖNÜŞMÜŞTÜR”
Alevilerin bürokraside uğradıkları ayrımcılıktan ötürü üst makamlara gelemediklerini belirten Yurt, “Sırf Alevi olduğu için mülakatta elenmemesi için hakkettiği için gerekli makama gelmesi gerektiği noktasında defalarca söylememize rağmen söylemlerimizin tam tersine hiçbir talep yerine getirilmedi. Alevilerin önceden bürokraside yer alma yüzdelik dilimi yüzde 2’ye düşmüştür. Taleplerin karşılanması noktasında üzüntüyü bırakın kırgınlığımız öfkeye dönüşmüştür”

“SİVAS KATLİAMI ALEVİ TOPLUMUNDA KORKU VE ENDİŞE BIRAKTI”
Aralarında yazar ve sanatçılardan oluşan 35 kişinin Sivas’ta kaldığı otelde yakılarak öldürülmesinin üzerinden 26 yıl geçti. Madımak’ta yaşanan bu katliam Alevi toplumunda derin bir iz bıraktı. Alevilerin yüzyıllardan beri katliama uğradığını belirten vatandaşlar, katliam nedeniyle halen yas tutuyor. Alevi vatandaşlar, artık herkesin kardeşlik içinde yaşadığı bir hayat istediklerini söylüyor.
Emine Sarıca:“Bundan sonra böyle bir acı yaşamayalım böyle bir olay olmasın, biz halen onların yasını tutuyoruz. Bu ayda orada ölen insanların için ağlıyoruz ve mum yakıyoruz. Bu insanlar mahsumdu  bir suçu yoktu”dedi.
Rıza Katurman: “Ağır bir katliamdı, bu katliamda 35 insanı yakarak öldürdüler. Bu planlı ve projeli bir katliamdı. Devlet isteseydi o kadar çığlığa rağmen müdahale edebilirdi, ama devlet bunun önlemini almadı ve müdahale etmedi. Ama devlet başka konularda şurada bir terörist var şurada şu var denilince hemen müdahale ediyor. Devlet bu katliamın önüne geçemedi.”
Mahmut Yıldız : “Rengimiz, ırkımız, kültürümüz ve dilimiz ne olursa olsun biz yaşamımızı bu topraklarda birlikte sürdürmek zorundayız. Bütün renkler bizimdir. Ama benim ırkım senin ırkından üstün, dilim senin dilinden üstünden denilirse o zaman savaş çıkar”dedi.
Haber: Ali Haydar Gözlü

 

alevi-toplumu-(3).jpg

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim