• BIST 9061.94
  • Altın 2298.879
  • Dolar 32.3126
  • Euro 35.0755
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • Tunceli 16 °C

Aleviler Baba Mansur anma etkinliğinde buluştu

Aleviler Baba Mansur anma etkinliğinde buluştu
Türkiye’nin birçok yerinde yaşayan Aleviler, Dersim’de Baba Mansur Ocağı Anma etkinliği için bir araya geldi.

Mazgirt ilçesine bağlı Muxundu (Darıkent) Köyü'nde bulunan ve Aleviler için önemli bir yere sahip olan Baba Mansur Ocağı için çok sayıda vatandaş ülkenin çeşitli yerlerinden gelerek ibadetlerini gerçekleştirdi.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Baba Mansur Ocağı Anma etkinliklerinin ilk gününde il dışından gelen misafirler karşılandı. Etkinliğin ikinci gününde Dersim bölgesinde Aleviler için kutsal sayılan ziyaret yerleri gezildikten sonra Alevi evliyalarından Baba Mansur’un ocağında cem tutuldu.

Özellikle yaz mevsiminde Alevilerin yoğun olarak ziyaret ettiği Baba Mansur Ocağı’na gelen vatandaşlar mum yakıp dua ettikten sonra niyaz dağıttı.

Baba Mansur Ocağı pirlerinden Seyfi Muxundi, “Dersim’deki en büyük ve önemli ocaklarından biri Baba Mansur ocağıdır. Baba Mansur ocağı talibi en fazla olan ocaklardan biridir. Baba Mansur bulunduğumuz bu yerde duvar yürütmüştür. Bu yüzden burada cem evi yapılmıştır. Geçen sene bu anma etkinliği başladı. Adana, Mersin, İzmir ve birçok yerden insanlar buraya anma için geliyor. Bu ocakta dua ediyorlar ve cem tutuyorlar ”dedi.

Baba Mansur ocağını görmek için il dışından geldiğini söyleyen Zarife Yılmaz, “Kocaeli’den geldim. Baba Mansur’da ibadet etmek için geldim. Kurbanım var. İnşallah kısmet olursa ibadetimi yapacağım, kurbanımı keseceğim. Uzun bir yoldan sonra gelip Baba Mansur ocağını gördüm huzurluyum ”şeklinde konuştu.

İbadet yapmak ve cem’e katılmak için kalabalık bir şekilde Dersim’e geldiklerini ifade eden Sabire Yıldırım,“Sivaslı’yım Baba Mansur’da ibadet etmek için uzaklardan geldik. Ziyaretimizi yaptık ve dualarımızı ettik.”dedi.

BABA MANSUR KİMDİR

Türkmenistan’ın Hormek Şehri’nden 12 kabile ile beraber gelip Hınsı Mansur Bağın Kalesi denilen şimdiki adı Muhundu Darıkent beldesine yerleşmiştir. Gelen kabileler içerisinde büyük bir çoğunluğu kendi talipleriydi. Rivayete göre Hacı Kureyş ayıya biniyor elinde canlı yılan Baba Mansur’a doğru yürüyor, bunu gören Baba Mansur duvar örüyormuş, duvara biniyor ve duvarı yürütüyor. Hacı Kureyşben canlıyı yürüttüm, sen cansızı yürüttün deyip elini öpüp ikrar veriyor ve talip oluyor. Bu ikrarlık 1000 yıldır sürüyor ve sonsuza dek yürüyecektir. Baba Mansur’un Anadolu’ya gelişi1100’lerin başındadır. Ölüm tarihi ise 1197’dir. Baba Mansur Alevi Kızılbaş geleneğinin yani geleneksel Aleviliğin öncüsüdür. Doğu Anadolu’nun ser çeşmesidir. Anadolu Aleviliğinin ana yurdu

Dersimdir. Alevilerin büyük çoğunluğu Dersim’den Türkiye’nin her tarafına yayılmışlardır. BabaMansur Ocağı, Ağuçan Ocağı, Kureyşan Ocağı, Sarı Saltık Ocağı, Derviş Cemal Ocağı, Hıdır abdal Ocağı(Düşkün Ocağı), Üryan Hızır Ocağı, Munzur Baba gibi pir ocakların merkezidir.

Haber:Ali Haydar Gözlü

 

 

 

 

 

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim