• BIST 8890.43
  • Altın 2239.539
  • Dolar 32.3365
  • Euro 35.1002
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 12 °C
  • Tunceli 10 °C

Aday: Alevi dünyasını Dersim’de buluşturacağız

Aday: Alevi dünyasını Dersim’de buluşturacağız
HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu “Herkes için Adalet buluşmaları” kapsamında Dersim’de 25-26 Haziran tarihlerinde toplantı düzenleyecek.

Toplantıya dair konuşan HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Nesimi Aday, Alevi dünyasını Dersim’de buluşturmayı hedeflediklerini belirtti.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu “Herkes için Adalet buluşmaları”na, Dersim’de devam ediyor.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu, “Herkes için adalet buluşmaları” kapsamında, “Canlar hakikat ve adalet için buluşuyor” mottosu ve “Herkes için adalet” sloganı adı altında Alevileri bir araya getirecek toplantı düzenliyor.

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu üyesi Nesimi Aday, “Canlar hakikat ve adalet için buluşuyor” ve “Herkes için Adalet” sloganı adı altında düzenlenecek olan toplantının ayrıntılarını PİRHA’ya paylaştı.

 

“BÜTÜN ALEVİ DÜNYASINI DERSİM’DE BULUŞTURACAĞIZ”

Programın, Türkiye’deki bütün Alevi çeşitliliğinin dikkate alınarak hazırlandığını belirten Aday, program katılımcıları ile ilgili şu bilgileri paylaştı:

“Bektaşi Babalarından, Alevi Pirlerine, Analarına kadar herkesi davet ettik. Yani her kesimden temsiliyet olacak. Pirler, analar, federasyon başkanları, konfederasyon başkanları, dernek başkanları, cemevi başkanları başta olmak üzere, yine Alevi alanında yazan araştırmacı yazarların da içinde olduğu geniş bir yelpaze olacak. Olanaklar ölçüsünde bütün Alevi dünyasını Dersim’de buluşturacağız.”

 

“HAKİKAT VE ADALET İÇİN CANLARI DERSİM’DE BİR ARAYA GETİRMEK İSTİYORUZ”

HDP Halklar ve İnançlar Komisyonu tarafından bir süredir adalet buluşmalarının yapıldığını söyleyen Aday, şöyle devam etti:

“Herkes için adalet buluşmaları, partimizin yaklaşık bir yıldır yürüttüğü bir kampanyaydı. Bu kampanya doğrultusunda halklar için adalet, inançlar için adalet, kadınlar için adalet, çocuklar için, ekoloji için adalet gibi isimler altında çeşitli faaliyetler, etkinlikler yürütüyorduk.

Yaklaşık bir yıl önce Hatay’da halklar buluşması yapmıştık, Türkiye’deki bütün halkları bir araya getirmiştik. Partimiz yine yakın zamanda Mart ayında, Ankara’da Demokratik İslam buluşması yapmıştı. Şimdi de Dersim’de canlar buluşmasını hazırlıyoruz. Hakikat ve adalet için canları Dersim’de bir araya getirmek istiyoruz.”

 

“ALEVİLER DEMOKRATİK BİR TÜRKİYE İÇİN ÇOK BÜYÜK BEDELLER ÖDEDİ”

Aday, toplantının amacına ilişkin şunları kaydetti:

“25 Haziran’da Dersim’de bütün canlarla bir araya geleceğiz. Buradaki amacımız, Türkiye’nin içinde bulunduğu bu sıkıntılı süreçte canların ne tür sıkıntılar yaşadığı, ne tür talepleri olduğu, ortak bir vatan için ne tür beklentiler olduğu, eşit yurttaşlık temelinde Demokratik bir Türkiye için çok büyük bedeller ödedi , dolayısıyla bütün bu bedelleri ödeyen, sıkıntıyı en çok yaşayan, bu sistemin en büyük zulmünü gören Alevilerin beklentilerini, önerilerini almak için 25 Haziran’da Dersim’de bir toplantı yapacağız. Orada yüz yüze, cemal cemale bir araya geleceğiz.”

Aday, 26 Haziran’da çalışmanın devam edeceği bilgisini paylaşarak, “Munzur Gözeleri’ne, o bölgede başta Ana Fatma Ziyareti olmak üzere bir gezi programımız var. Doğrusu bu bir inanç gezisi, yani Alevi inancına, ritüellerine uygun bir şekilde, lokmalar ve dualar eşliğinde bir gezi olacak” dedi.

 

“DERSİM, ALEVİLER İÇİN ‘ANA VATAN’ İMGESİ TAŞIYOR”

Bu toplantının amaçlarından bir tanesinin de Türkiye’nin bir çok bölgesindeki Alevileri bir araya getirmek olduğunu dile getiren Aday, “Yani Alevilerin “Yol bir, sürek bin bir” mottosu üzerine hareket edip, bütün anlayışları Dersim’e götürmeye çalışıyoruz. Burada Dersim’i seçmemizin amacı, Dersim Aleviler için bir rıza şehri olarak görülüyor. Bir çok Alevi Ocağı Dersim’dedir. Bu anlamda Aleviler için bir “Ana vatan” imgesi de var. Bundan dolayı Ana Fatma’nın huzurunda, darında; Munzur Baba’nın, Düzgün Baba’nın sofrasında Alevileri, onları mihman etmek için bu buluşmanın Dersim’de gerçekleşmesinin kıymetli olacağını düşündük” şeklinde konuştu.

 

“ALEVİLER TARİH BOYUNCA KIRIMLARA, SOYKIRIMLARA UĞRADI”

Organize suç örgütü başı Sedat Peker’in, Twitter’dan yaptığı paylaşımda “Derin Mehmet’in adamlarının planları bir cemevine saldırıdır” şeklindeki iddiasına yönelik, “Mehmet Ağar ve ekibinin Aleviler üzerine olası bir provokasyonunu da konuşmak gerekiyor” diyen Aday, şunları söyledi:

“Aleviler son süreçlerde kamuoyunun da izlediği, gördüğü gibi, suç örgütü Sedat Peker’in de ifşa ettiği, Alevilere yönelik yeni bir saldırı olabileceği bilgisi var. Aslında biraz bunu da konuşmak için oradayız. Yani Aleviler için biz ne yapabiliriz, onlar birlikte ne yapabilir, bunları da konuşmak için orada olacağız. Konuşulan bu haber, bu olasılık Alevileri tedirgin etmiş durumda. Çünkü Aleviler tarih buyunca kırımlara, soykırımlara uğradılar. En yakını Gazi Mahallesi olaylarıydı, Sedat Peker’de bunu söylemişti. Yani Mehmet Ağar ve ekibinin Aleviler üzerine olası bir provokasyonunu da konuşmak gerekiyor.”

 

“ALEVİLERİN İSTEKLERİ DOĞRULTUSUNDA, ONLARIN SÖZÜ OLMAYA ÇALIŞACAĞIZ”

Bu bağlamda parti olarak, Alevilerin istekleri doğrultusunda onların sözü olmaya çalışacaklarını ifade eden Aday, son olarak şunları ekledi:

“Biz de siyaset kurumu olarak desteklerimizi sunacağız. Alevileri olası bir sıkıntıdan kurtarmak için elimizden ne geliyorsa bizler de yapmayı düşünüyoruz. 25 Haziran’da bütün canlarla yüz yüze cemal cemale söyleşeceğiz, bütün bunları konuşacağız. Demokratik bir toplum için, özgür yurttaşlık için canların fikirlerini alıp, ona göre biz de HDP olarak, Alevi canlar için üstümüze düşen ne varsa yapacağız.”

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim