• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 21 °C
  • Tunceli 10 °C

400 yıldır aynı yöntemle doğal tuz üretiyorlar VİDEO HABER

400 yıldır aynı yöntemle doğal tuz üretiyorlar VİDEO HABER
Pülümür ilçesinde bulunan 3 tuzlada Türkiye'nin en iyi kaynak tuzları üretiliyor.

Bu kaynaklardan biri olan ve 400 yıldan beri aynı yöntemler kullanarak hiçbir katkı maddesi kullanmayan Göneli tuzlası, tamamen doğal ortamda üretiliyor.

Pülümür ilçe merkezine 13 kilometre mesafede bulunan Göneli tuzlası 2004 yılından bu yana faaliyetlerini sürdürüyor.

Yıllık 500 bin ton kapasite ile çalıştırılan tuzlada, yeraltı suları kuyuda biriktirildikten sonra artezyen ile dinlendirilme havuzlarına alınarak ağır maddelerden arındırılıyor. Buradan tuz elde edilmek üzere diğer havuzlara gönderiliyor. Havuzlarda su güneşin etkisiyle buharlaştırılıp geride kalan tuz direk torbalara doldurulup satışa hazır hale getiriliyor.

“Türkiye'nin en kaliteli tuzu” seçilen Pülümür tuzu  Türkiye'nin dışında bir çok ülkeye de satılmak üzere gönderiliyor.

Tuzla çalışanlarından Müslüm Altınsoy, "Kaynak tuzumuz, yerin derinliklerinden gelen su  biriktirme havuzlarına buradan da kristalize göllere aktarılıyor. Burada bekletildikten ve dinlendirildikten sonra yıkanıp temizleniyor. Bu tuz ızgara, peynir, turşu ve birçok şeyde kullanılıyor. Bu tuz çok sağlıklı ve doğaldır ben de kullanıyorum şu yaşıma kadar bir zarar görmedim" dedi.

Eskiden insanların tuz almak için haftalarca beklemek zorunda kaldıklarını söyleyen Hasan Turan ise, "Eskiden insanlar bu tuzu almak için aylarca gelip sıra beklerdi. Önceden köyler doluydu insanlar hayvan besliyordu tuz çok lazım oluyordu ama şimdi artık kimse tuz almıyor. Bu tuz birçok hastalıklara iyi geliyor, yemek için de çok kullanan bir tuzdur" diye konuştu.

Göneli tuzlasının “Türkiye'nin en yüksek dereceli tuzu” olduğuna dikkat çeken Göneli Tuz İşletmecisi Mustafa Yıldız da, "Yurt dışına 3 yıl önce 23 ton tuz Avrupa'ya gönderdik. Tuzumuz Almanya, Fran, İsviçre ve Hollanda'da satılmaktadır. Göneli yeraltı kaynak tuzlası Türkiye'yi aşmış durumdadır. Ancak kışın yol sorunundan ötürü yılda  üç ay çalışabilme imkanımız var buda bizim sorunlarımızdan birisidir. Buna rağmen tuzla ile ilgili daha iyi bir yere geleceğimizi düşünüyorum. Göneli tuzunun yüzde oran yüzde 98.78'dir. Bizim tuzumuz diğer işletilmiş rafine tuzu gibi değildir" şeklinde konuştu.

Haber: Ali Haydar Gözlü

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim