• BIST 8718.11
  • Altın 2247.195
  • Dolar 32.3335
  • Euro 35.1971
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 1 °C
  • Tunceli 5 °C

250 yıllık dut ağaçların bulunduğu bahçeye arıtma tesisi yapılmak isteniyor

250 yıllık dut ağaçların bulunduğu bahçeye arıtma tesisi yapılmak isteniyor
Mazgirt ilçesinde 250 yıllık dut ağaçlarının bulunduğu bahçeye yapılmak istenen 'paket atık su arıtma tesisi' projesi vatandaşların tepkisine rağmen hayata geçirilmek isteniyor.

Mazgirt Belediyesi geçtiğimiz günlerde henüz projesi onaylanmayan tarihi dut bahçesinde iş makinalarıyla çalışma başlattı.

Belediye tarafından Yeni Mahalle’de 250 yıllık tarihi dutların bulunduğu alanda  'paket atık su arıtma tesisi' projesinin yapılması için iş makineleri ile çalışma yapılmak istenilmesi üzerine köylüler duruma tepki gösterdi.

Dersim Barosu'nun geçtiğimiz günlerde bölgenin korunması için Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu'na başvuruda bulunması ve konunun mahkemeye taşınması üzerine çalışmalar kısa süreli durduruldu.

Mahkeme, projenin yapılacağı alanın henüz netlik kazanmadığını, ihale bittiği zaman projenin yapılacağı bölgenin belli olacağını belirtti. Ancak belediye ise projenin ihalesi bitmeden dut ağaçlarının bulunduğu bölgede kazı çalışması yapmaya başlayınca, köylüler durdurulan kazı çalışmalarının tekrar yapılmaması için dut bahçesinde nöbet bekliyor.

Mazgirt Belediyesi tarafından yapılan projenin bölgeye zarar vereceğini ifade eden Esma Değirmenci, “Burada arıtma tesisi yapacağını söylüyor. Buradaki dut ağaçları 250 yaşında, burada bu tesis yapılırsa biz göç etmek zorunda kalacağız. Elma, armut ve dutlarımız var. Biz burada tarla ekiyoruz, hayvancılık yapıyoruz. Ama diyor ki ben bu işi zorla yapacağım. Ben diyorum ki biz bu davayı kazandık ama o bize zorla da olsa burada bu tesisi yapacağını söylüyor ”dedi.

Fatma Değirmenci, “Ben 74 yaşına girdim ömrümü burada bitireceğim, buranın taşı toprağında tarla ektim, pekmez yaptım, kavun ektim ömrümü burada geçti çocuklarımı burada büyüttüm. Biz nereye gidelim göç mü edelim, devlet bize yol göstersin ”diye konuştu.

Şahhanım Yılmaz, “ Ben burada yapılmasını istemiyorum, dışarı çıkamayız kokudan gezemeyiz. Çocuklarım burada bahçeye gidiyoruz oturuyoruz. Kokudan duramayız. İsteğimiz şudur, bizden uzak dursun ve bu tesisi yapmasın”

Dersim Barosu bölgenin tarihi bir bölge olması nedeniyle korunması gerektiğine yönelik başvuruda bulundu. Ayrıca Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nün verilerine göre bölge 'Dut bahçesi' olarak tarihi bir bölge olduğu bilgileri yer alıyor.

Mazgirt Belediyesi'nden bir yetkili ise iş makinelerinin şu an bölgede bulunmadığını, çalışmaların 'şimdilik' durdurulduğunu söyledi.

Haber: Mesut Korkmaz

 

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim