• BIST 9079.97
  • Altın 2323.809
  • Dolar 32.3608
  • Euro 34.9399
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • Tunceli 6 °C

23. Büklü Dede anma etkinliği yapıldı

23. Büklü Dede anma etkinliği yapıldı
Pülümür ilçesine bağlı Pintige (Doğanköy) Köyü’nde 23. Büklü Dede’yi Anma etkinliği gerçekleştirildi.

23. Büklü Dede Anma etkinliği geçtiğimiz gün yapıldı. Pülümür ilçesine bağlı Pintige (Doğanpınar) Köyü’nde bulunan Büklü Dede Türbesi’nde yapılan etkinliğe Dersim, Pülümür, Mazgirt, Erzincan Çayırlı, Çağlayan ve Bayburt Yeniköy’den vatandaşlar katıldı. Ayrıca Baba Mansur, Derviş Cemal ve Kureyşan ocaklarına mensup pirler ve dedeler de yer aldı.

Gülbeng ile başlayan etkinlik, cem ile devam etti. Semahlar dönüldü, kurbanlar tığlandı ve lokmalar pay edildi.

 

BÜKLÜ DEDE HAKKINDA

Seyyid Büklü Dede Türbesi, Dersim-Pülümür’ün 45 km. batısında, Erzincan’ın 38. km doğusunda 1700 metre rakımında bulunmaktadır.

13. Yüzyılın sonlarında Horasan Erenlerinin kafile önderlerinden Seyyid Hacı Kureyş, Seyyid Mahmudi Hayrani, Hacı Bektaş Veli, Mevlana, Abdal Musa, Sarı Saltık, Kızıldeli Sultan, Büklü Dede ve Yunus Emre gibi yüzlerce ermiş bilge insan yetişti.

Göçler dolayısı ile Seyyid Büklü dede 15’nci yüzyılda Nazimiye’nin Muşkana ardından da talipleri ile birlikte şu anda ikametgahı olan Doğanpınar Köyü’ne yerleşmiştir. Seyyid Büklü Dede ehlibeyt soyundan, Hz. İmam Hüseyin’den, Hz. İmam Musa’yı Kazım’a, Seyyid Mahmudi Hayrani’den, Seyyid Hacı Kureyş’e ve Seyyid Derviş İlyas’a kadar soy şeceresi uzanır.

Seyyid Büklü Dede 16. yüzyılın ikinci yarısında Hakk’a yürüdü. Seyyid Büklü Dede, yöre halkı tarafından şu anki mekanında yıllar yılı ziyaret edilmiş, kurbanlar kesilmiş, dualar okunmuş, dileklerde bulunulmuş, keramet göstermiş Allah’ın velilerindendir.

Seyyid Büklü Dede yöre halkı tarafından yıllar yılı ziyaret edilmiş, kurbanlar kesilmiş, dualar okunmuş, dileklerde bulunulmuş ve ruh hastalıklarını tedavi etmiş, kerametler göstermiş Allah’ın velilerindendir.

16’ncı yüzyılda inşa edilmiş bulunan ibadet ve konaklama yerleri, aslına uygun olarak 1997 yılında yeniden inşa edilmiş ve o günden beri de her yıl 10 Temmuz’da bu köyde Seyyid Büklü Dede kültür etkinlikleri düzenlenmektedir.

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
123456
Tüm Hakları Saklıdır © 1971-2023 Dersim Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0 (428) 212 10 16 | Faks : 0 (428) 212 10 16 | Haber Scripti: CM Bilişim